barn håller i pengar bakom ryggenTips och råd hur du skyddar ditt barn från ekonomisk brottslighet. Foto: Ambartsumian Valery

Tips & råd

Det är viktigt att man som förälder pratar med sina barn om pengar och ekonomi och ger dem förtroendet att handskas med egna pengar. Idag är det många som använder sig av bankkort eller betaltjänsten Swish vilket gör det lätt att ge barnen en regelbunden vecko- eller månadspeng. Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson ger oss sina tips och råd på vad man som förälder kan prata med sina barn hur man har bäst koll på sina pengar. 

Föräldrar måste ta sig tid att prata med sina barn om hur man har bäst koll på sina pengar och vad de ska se upp med. Det finns flera fällor där barn kan utnyttjas för ekonomisk brottslighet utan att de vet om det.

Det är bra att vi ger barn och unga förtroendet att handskas med egna pengar men vi måste också kunna prata med dem vilket ansvar det innebär att ha bankkort eller Swish.

Så undviker du att ditt barn utsätts för bedragare

För att undvika bedragare ska man aldrig dela med sig av lösenord eller inloggningar till någon annan. Man ska aldrig hjälpa någon genom att ta emot kontanter för att sedan swisha pengarna till ett mobilnummer som man inte känner till. 

Prata också gärna med ditt barn om penningtvätt. Utan att de vet om det kan de utsättas för det genom att ditt barn ombeds ta ut pengar kontant för att köpa något, eller ge pengarna eller det inköpta föremålet tillbaka till samma person. I det här fallet utnyttjas ditt barn som målvakt i en så kallad penningtvätt och för de som är över 18 år kan det ge upp till två års fängelse eller ungdomstjänst om personen är mellan 15 och 18 år.

Kolla beloppsgränsen på barnets Swish. För att göra det svårare för bedragare att lura ditt barn så kan du ändra beloppsgränserna.

Så vet du om ditt barn utsätt för penningtvätt

Gå igenom ditt barns transaktioner tillsammans med ditt barn och prata om vad pengarna har används till. Det kanske kan vara inspirerande och kul att göra upp en budget och sätta upp ett sparmål. Om du skulle se några misstänkta transaktioner som att det finns okända pengar på kontot eller att ditt barn helt oförklarligt har nya saker eller nya skor och kläder ska du kontakta banken och sedan göra en polisanmälan.

Det kan vara så att ditt barn har blivit utsatt för penningtvätt. Om barnet är omyndigt kan du som vårdnadshavare bli återbetalningsskyldig.

Visa intresse och var nyfiken  om vad som är nytt och kul på internet just nu. Om ett förslag eller något erbjudande låter för bra för att vara sant så är det i regel så.