Ung man som ser oroad ut sitter vid ett bord med laptop och flera papper och miniräknare.UC är kritiska till långivarnas aggressiva marknadsföring. För att undvika att unga vuxna hamnar i skuldfällan vill de att det införs mer privatekonomi i skolan och att regeringen tillsätter en statlig utredning för att ta fram förslag på hur man kan minska överskuldsättningen. Foto: wavebreakmedia/Shutterstock.com

Privatekonomi

Skuldsättningen bland unga personer mer än fördubblades under 2020, visar statistik från Kronofogden. Nu vill UC att det införs förbud mot influencers som gör reklam för lån och att man även i skolan har mer fokus på privatekonomi i undervisningen. 

Antalet unga som hamnar i en skuldfälla på grund av att de tar för många och för stora lån mer än dubblerades under 2020. Personer som har väldigt stora skulder som känns näst intill omöjliga att betala tillbaka kan ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. 

Ansökningarna om skuldsanering bland unga ökade med 124 procent

Antalet personer som ansökte om skuldsanering hos Kronofogden under 2020 ökade jämfört med 2019. 20 293 personer ansökte om skuldsanering under 2020. Det är en ökning med 38 procent jämfört med 2019.

Störst var ökningen bland unga vuxna i åldern 18 till 30 år. Antalet personer som ansökte om skuldsanering hos Kronofogden i åldern 18 till 30 år under 2020 ökade med 124 procent jämfört med 2019. Under 2020 var det 4 938 personer i åldern 18 till 30 år som ansökte, jämfört med 2019 då antalet som ansökte om skuldsanering uppgick till 2 208 personer.

UC oroade – vill förbjuda långivarnas aggressiva marknadsföring

UC:s kreditinformationschef, Gabriella Göransson är oroad över hur snabbt skuldsättningen ökar bland unga. UC vill därför att det läggs ett större fokus på privatekonomi i skolan. Det skulle hjälpa till att förbereda fler unga personer att inte hamna i en skuldfälla som vuxna. 

Konsumtionslånen är en stor orsak till att unga personer hamnar i en överskuldsättning. Det handlar oftast om snabblån eller lån med avbetalningar med ränta. Räntan på den typen av lån är oftast väldigt hög. Ibland kan räntan vara så hög som 40 procent.

Enligt Gabriella Göransson lockas unga människor in i skuldfällan genom långivarnas aggressiva marknadsföring av konsumtionslån. Men nu vill UC att politikerna agerar. En politiskt åtgärd skulle kunna vara att förbjuda reklam för högkostnadslån genom influencers.

Vill att regeringen tillsätter statlig utredning

För att hjälpa unga vuxna att lära sig mer om privatekonomi driver UC initiativet ”The Bill”. Tillsammans med Fryshuset får ungdomar möjlighet att delta i workshops där de får råd om privatekonomi löpande och kan spela in podcasts. 

Enligt Gabriella Göransson finns det många privata aktörer som hjälper till med att förebygga överskuldsättning men det behövs även effektiva politiska åtgärder. UC vill att regeringen tillsätter en statlig utredning som kan ta fram förslag på hur man ska arbeta för att minska överskuldsättningen.