Kvinna sitter vid laptop med texten mortage på skärmen.Bolåneräntorna fortsätter sjunka samtidigt som hushållens bostadslån växer, skriver SvD som pratat med bolåneexperten Fredrik Griers. Foto: Rawpixel.com/Shutterstock.com

Bolån

Historiskt låga bolåneräntor är en fortsatt trend, meddelar SvD idag. Trots det är skillnaderna mellan olika banker stora och det finns utrymme för förhandling, menar bolåneexperten Fredrik Griers.

För privatpersoner med bostadsdrömmar är de sjunkande bolåneräntorna en glad nyhet. Sedan Statistiska Centralbyrån, SCB, började samla in räntestatistik år 2005 har räntorna aldrig varit så låga som de är nu.

Under augusti månad låg den genomsnittliga fasta räntan för nya bostadslån på 1,32 procent, medan den rörliga räntan i genomsnitt låg på 1,41 procent under samma månad. Lån med bindningstider i upp till 5 år följer samma räntetrend. Den har nått rekordlåga nivåer och ligger i genomsnitt på 1,25 procent.

Stigande bostadslån

Samtidigt som bolåneräntorna fortsätter att sjunka ser man också en trend där de privata hushållens bolån växer. De stigande bostadspriserna är en tydlig anledning till de ökande bolånen.

I takt med att svenska hushåll belånas allt hårdare blir det också viktigare för privathushåll att hålla koll på bolåneräntorna.

Tips! Vi har en sida där du kan jämföra olika bolån och hitta vilket som passar dig bäst.

– Det viktigaste är att man är en aktiv konsument och inte sitter still. Använd jämförelsetjänster. Var framför allt påläst, säger bolåneexperten Fredrik Griers.

Läge att förhandla

Fredrik Griers har sett att det, trots trenden, är stora skillnader mellan bankerna och att det nu är läge att förhandla. Tack vare skillnaderna mellan bankernas olika ränteerbjudanden finns det goda möjligheter för bolånetagare att dra fördel av situationen och förhandla fram bättre avtal, menar Griers.

Samtidigt vill han också understryka vikten av att vara påläst om sitt eget förhandlingsläge innan man ger sig in i några diskussioner.

Förmånliga räntor för den miljömedvetna

Förutom sjunkande bolåneräntor har det också dykt upp nya förmånliga räntor på marknaden. Det gäller då bolån där privatpersoner kan få bättre räntor om deras bostad har hållbara lösningar. Hållbara lösningar kan exempelvis vara solceller.