Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB. Foto: Pressbild/SBAB

Bolån

Kvinnor som har genomgått en separation eller skiljt sig har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Utifrån beräkningar på medianinkomster har kvinnor inte samma ekonomiska möjligheter som män vid en separation. Det visar en kartläggning utförd av SBAB.

Det var den 28 juni som SBAB redovisade resultaten av sin kartläggning om möjligheten till att ta lån vid köp av en trea. Man har tittat på lånemöjligheterna i ett urval av Sveriges största kommuner. I kartläggningen har antaganden gjorts angående separationsåldern som ligger mellan 40-44 år samt att vårdnadshavare delar på vårdnaden om två barn i åldrarna 5 och 7 år.

Beräknat på medianinkomst kan kvinnor inte köpa bostad i någon av kommunerna

I sin uträkning har SBAB kollat på medelinkomster och medelpriser. Då har man kunnat se att köpet av en trea kan möjliggöras i 9 av 20 kommuner, om du är man. Som kvinna däremot, räknat på medianinkomsten, finns inte möjligheten att köpa en trea i någon av kommunerna.

Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB, menar att siffrorna från kartläggningen är allt annat än positiva.

– Kvinnorna drar återigen det kortaste strået och man kan undra hur långt vi kommit egentligen, jag menar det är ju 2018 och inte 1918, säger hon.

Kartläggningen grundar sig i svårigheten att få ett förstahandskontrakt

Att SBAB valt att göra kartläggningen som omfattar 20 av Sveriges största kommuner grundar sig i svårigheterna med att få tag på ett förstahandskontrakt. På grund av bristen av förstahandskontrakt blir många hänvisade till köp av bostad och kartläggningen är därför ingen slump.

De som separerar bidrar till att bostadsmarknaden ligger i fortsatt rullning i Sverige. Till skillnad från andra bostadsköpare tajmar inte de som separerar in perfekta tidspunkter för bostadsköp och har inte heller samma möjligheter att vänta in bostadsmarknadens bästa köp- och säljtillfällen.

Claudia Wörmann menar vidare att likt en separation är möjligheterna att ta sig in på bostadsmarknaden som separerad inte heller en enkel process.