Pressbild på seb:s vd johan torgeby.Enligt SEB:s vd Johan Torgeby ökar nu sannolikheten får att räntorna stiger ytterligare och landar över de 4 procent som man talat om tidigare. Foto: Pressbild/SEB

Räntor

Det var andra inflationssiffror som överskuggade SEB:s förvånansvärt starka rapport för årets andra kvartal. I USA ligger inflationen nu på rekordhöga 9,1 procent, och enligt SCB ökade Sveriges KPI med 8,7 procent i juni. SvD Näringsliv har pratat med SEB:s vd Johan Torgeby som menar att sannolikheten för stigande räntor är stor, och att en boränta på över 4 procent inte är helt otänkbar.

Tiderna är osäkra just nu, men SEB kunde trots detta visa upp ett överraskande starkt resultat för årets andra kvartal. Rörelseresultatet var cirka 400 miljoner bättre än väntat och landade på 7,2 miljarder.

Överskuggades av dystra inflationssiffror

SEB:s starka siffror hamnade dock lite i skuggan av två andra rapporter, som inte visade upp lika positiva resultat. I USA noterade man tidigare i veckan den högsta inflationssiffran på 40 år, och i Sverige meddelade SCB att konsumentprisindex, KPI, ökade med hela 8,7 procent i juni.

Planera för det värsta och hoppas på det bästa

Enligt SEB:s vd Johan Torgeby är det nu mycket som talar för att räntorna kommer stiga ytterligare. Han menar att Sveriges hushåll bör vara beredda på att bolånen kan gå över de 3,5-4  procent som det har varit tal om tidigare.

– När vi lånar ut pengar vill vi se att du klarar 6 procents ränta med den inkomst du har. Det är dock ingen prognos. Jag planerar för det värsta och sen hoppas jag på det bästa, säger han till SvD.

Kommer krävas stora uppoffringar

Hushållen ska klara en ränta på 6 procent, men då måste de också dra in på i princip alla andra utgifter. Johan Torgeby menar att det nog inte är alla som inser hur stora uppoffringar man kommer behöva göra för att få det att gå ihop. Många lever här och nu och blir lite tagna på sängen när de ekonomiska förutsättningarna snabbt förändras.

Torgeby betonar därför vikten av att ha en plan för hur man ska kunna ta hand om sig själv och familjen under sämre tider.

Bättre för bankerna med normalt ränteläge

Enligt Johan Torgeby är det från bankernas sida dock bättre med ett så kallat ”normalt” ränteläge. Särskilt efter flera år med noll- och minusräntor som har påverkat deras intjäning negativt.