Villaområde med en gata med tre hus.Bostadsmarknaden har gått som tåget och under september månad steg priserna både på bostadsrätter och villor med i genomsnitt två procent. SEB:s vd Johan Torgeby är inte oroad när det gäller bostadsmarknaden trots rådande pandemi. Foto: Roland Magnusson/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Johan Torgeby, vd för SEB, är inte orolig för vare sig en börskrasch eller bostadsbubbla. I en intervju med SvD Näringsliv, berättar han hur han ser på framtiden och oron med coronapandemin.

SEB:s vd Johan Torgeby, är förvånad över att bostadsmarknaden slår nya rekord trots att vi befinner oss mitt i en coronapandemi med en ökad smittspridning och ökad arbetslöshet. 

Stigande bostadspriser under september månad

Enligt svensk mäklarstatistik steg bostadspriserna både på villor och bostadsrätter under september månad med två procent i genomsnitt. I centrala Stockholm steg kvadratmeterpriset och har nu passerat den tidigare rekordnivån på 95 000 kronor. 

Inte oroad när det gäller utvecklingen av bostadsmarknaden 

Valeguards mätning visade nyligen att priserna i Stockholm och Göteborg fortsätter att stiga. Enligt Johan Torgeby kan prisuppgången bland annat bero på stimulanserna i finans- och penningpolitiken, vilket även stöttar alla världens börser.

Bostadsmarknadens utveckling är inte något som oroar Johan Torgeby på kort sikt. Om räntorna förblir låga under en längre tid berättigar det att bostadspriserna och aktiepriserna hålls uppe till viss del. Risken att man inte har råd att betala räkningarna blir därmed låg. Men på lång sikt kan riskerna öka om inflationen går upp eller om räntorna stiger.

Tror på låg ränta under en längre period

Men om Riksbanken skulle höja reporäntan är SEB ändå beredda, säger Johan Torgeby. Beredskapen hos SEB är god men både deras egna experter och Johan Torgeby bedömer att ränteläget kommer att fortsätta vara lågt en längre tid framöver. 

På frågan om Johan Torgeby skulle kunna tänka sig att köpa en bostad under rådande läge svarade SEB:s vd ja. Men han hade inte köpt en bostad på spekulation utan för att bo i.

Cirka 15 procent av Sveriges hushåll har sina bolån hos SEB, men banken fortsätter i samma anda som tidigare och kommer inte att delta i något priskrig för att locka nya kunder. 

SEB presenterade ett bättre rörelseresultat än väntat

SEB presenterade under gårdagen sin rapport för tredje kvartalet som var bättre än väntat. SEB hade räknat med ett rörelseresultat på 5,6 miljarder kronor, men i stället uppgick rörelseresultatet till 5,9 miljarder kronor.

När det gäller framtiden och coronapandemin skulle det vara oroväckande om en andra våg av smitta drar in i Sverige.

– Vi klarade den första vågen. Nu känner vi att det på något sätt har stabiliserat sig från paniken i mars. Men det finns oro och den andra vågen känns inte under kontroll, säger Johan Torgeby.