Person stoppar mynt i glasburk.Enligt SEB:s Sparkollen planerar allt fler hushåll att dra ner på sitt sparande under de kommande månaderna. Foto: Kmpzzz/Shutterstock.com

Privatekonomi

Med Sparkollen tar SEB tempen på de svenska hushållens sparar-planer under det närmsta halvåret. Andelen som tänker spara mindre har ökat från 10 till 13 procent jämfört med föregående kvartal, medan andelen som planerar att spara mer har minskat med 2 procentenheter. SEB:s privatekonom Américo Fernández konstaterar att de tuffare ekonomiska tiderna börjar bli kännbara för Sveriges hushåll.

SEB:s Sparkollen mäter skillnaden mellan andelen hushåll som planerar att spara mer och andelen som planerar att dra ner på sitt sparande. Den senaste mätningen landar på 9 enheter, en minskning på 5 enheter, vilket innebär att det är färre hushåll som har tänkt att spara mer under de kommande sex månaderna.

“En väntad utveckling”

Mätningen visar att andelen som tänker utöka sparandet har gått ner från 24 till 22 procent jämfört med förra kvartalet, medan andelen som kommer spara mindre har ökat från 10 till 13 procent. 59 procent har inte tänkt att göra några förändringar alls.

SEB:s privatekonom Américo Fernández konstaterar att den allt mer ansträngda ekonomiska situationen börjar komma ikapp de svenska hushållen.

– Det är en väntad utveckling i tider där uppemot var fjärde svensk uppger att utgifterna överstiger inkomsterna, säger han i ett pressmeddelande.

Minskad konsumtion för hushållen framöver

Sparkollen mäter även den planerade konsumtionsnivån bland Sveriges hushåll under det kommande halvåret. Andelen som tänker handla mindre än de gjort det senaste halvåret har ökat med en enhet upp till 29 procent, medan andelen som planerar att handla mer ökade från 12 till 14 procent.

Andelen som kommer konsumera lika mycket landade på 51 procent, vilket är en nedgång på 4 enheter. Indikatorn låg på minus 15 under det andra kvartalet och det är en enhet mer än kvartalet dessförinnan.

Américo Fernández menar dock att det inte är så konstigt att hushållen planerar att dra ner på inköpen, med tanke på den höga inflationen och de allt dyrare mat-, el-, bensin- och boendekostnaderna.