När Riksbanken meddelade att de skulle höja räntan avslutade SEB sina kampanjer på bolån med låg bunden ränta. Foto: Press/SEB
För att sälja fler bolån har SEB tidigare drivit flera kampanjer. Men efter onsdagens rapport ska hushållen inte räkna med lägre räntor på bolån, skriver SvD Näringsliv.
Efter Riksbankens höjning av räntan var det flera banker som höjde räntan på sina bolån. SEB är en av de banker som har drivit flera kampanjer för att sälja bolån, men nu är det slut med det. Hushållen kan inte längre räkna med låga boräntor.
Det finns inte utrymme att sänka räntan
När Johan Torgeby, chef för SEB, ska visa varför det inte finns utrymme för bankerna att sänka räntan på bolån nu när Riksbanken har höjt räntan tar han fram papper och penna.
Enligt Johan Torgeby höjs räntorna för hushållen när räntorna går upp i ekonomin. Vidare trycker han på att bankernas höjning av räntan har varit mindre än det allmänna ränteläget. Därmed har bankerna pressat sina vinstmarginaler.
Ökad konkurrens ledde till minskade marginaler
Under 2019 föll marginalerna för bolån i Sverige med 800 miljoner kronor jämfört med 2018. Anledningen till minskade marginaler är mycket på grund av den ökade konkurrensen från både nischbanker och andra storbanker. Både nischbankerna och andra storbanker har drivit flera kampanjer för att locka kunder till sig.
Enligt Swedbanks vd, Jens Henriksson, har SEB varit en av de banker som drivit aggressiva kampanjer för billiga bolån där de har lockat nya kunder med låg ränta för att sedan höja den. Det är något som Johan Torgeby slår ifrån sig.
– Nej, vi har aldrig haft som strategi att locka in kunder med låg ränta och sedan höja, säger Johan Torgeby.
Kampanjen ledde till att nyutlåningen ökade
SEB:s kampanj i oktober 2019, där kunder skulle få låg ränta på sina bundna bolån, ledde till att bankens utlåning tillfälligt ökade till 22 procent av ny svensk utlåning. Men efter att Riksbanken meddelat att reporäntan skulle höjas till noll avbröt SEB sin kampanj i förtid.
Bankens andel av nyutlåning har tidigare varit lägre än den befintliga bolånestocken. Men under 2019 ökade nyutlåningen, och bankens marknadsandelar på både nyutlåning och den befintliga bolånestocken låg båda på 14 procent.