Ett litet och ett lite större miniatyrhus med myntstaplar framförVar uppmärksam på vilken ränta du har. Det finns bolånebanker som höjer räntan utan att du som kund vet om det. Foto: kan_chana/shutterstock.com

Räntor

Bolånetagare luras till högre räntor av banker som spelar fulspel. Samtidigt behöver hushållen rusta sig för sämre tider genom att köpa bostäder som de klarar av att betala, skriver SvD Näringsliv.

Bolånetagare luras av bankernas fulspel och får betala högre räntor enligt Claes Hemberg, tidigare sparekonom. Samtidigt uppmanar han hushållen att inte köpa för dyra bostäder som de inte klarar av att betala om det blir sämre tider.

En del hushåll vet inte vilken ränta de har

Ledordet för den tidigare sparekonomen Claes Hemberg, när det gäller att hålla nere boräntorna, tycks vara aktivitet. Han pratar ofta med människor som inte vet vilken ränta de har. När de sedan går in och tittar vilken ränta de faktiskt har upptäcker de att banken höjt deras ränta med flera tusenlappar per år.

Enligt Claes Hemberg tjuvhöjer bankerna boräntan. Och med det menar han när banken gör en räntehöjning på ditt lån utan att du får besked om det. 

– Banken spelar ett fulspel och bolånetagaren luras in i högre räntor omedvetet. Om du tecknar ett bolån utan ett avtal på en viss rörlig ränta kan banken höja den.

Håll koll på räntan

Claes Hembergs råd till hushållen är att de ska hålla koll på räntan. Om man märker att räntan har höjts bör man ringa sin bank. Samtidigt tycker han att hushållen inte ska behöva binda sina räntor.

Enligt Claes Hemberg är det en sorts försäkring att binda räntan. Men det finns ingen anledning att göra det nu. Räntorna kommer att förbli låga en lång tid framöver.

Går att spara tusentals kronor genom att jämföra bolån

Att hålla koll på bankernas räntor är viktigt. Enligt Claes Hemberg finns det stora skillnader. De mindre bankerna erbjuder ofta bolån med lägre räntor medan storbankernas snitträntor oftast är högre.

Claes Hembergs tips är att kolla räntorna på nätet eller att ringa runt och jämföra. I dag är det mycket lätt att hitta billig ränta. Hushållen kan spara tusentals kronor varje år genom att jämföra räntorna hos olika bolånebanker. 

De som planerar att köpa bostad bör tänka på att låga räntor och en möjlig lågkonjunktur kan betyda att det inte kommer att ske någon löneökning. Därför är det viktigt att man är redo och inte köper en bostad som är för dyr. Även om räntorna i dag är låga kommer även löneökningen att vara låg.