Rosa spargris som blivit krossad av en hammare med sedlar och myntMaximera ditt sparande genom att placera dina pengar både på börsen och på ett sparkonto. Foto: Africa Studio/Shutterstock.com

Privatekonomi

Varje år förlorar svenskarna miljarder kronor i ränta på sina sparkonton. Experternas råd till konsumenterna är att de bör se över sitt sparande och tänka på att lite ränta är bättre än noll i ränta, skriver SvD Näringsliv

Statistiska Centralbyråns senaste rapport om finansmarknadsstatistik i januari visar att hushållens genomsnittliga ränta låg på 0,10 procent på deras sparkonton. Men det går att få högre ränta. De hushåll som binder sitt sparande eller godtar ett begränsat antal uttag kan komma upp i en ränta på 0,23 procent. 
 

Bättre att välja sparkonto med lite ränta än nollränta

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, har tittat på siffrorna och tipsar om att spararna bör se till att välja ett sparkonto med liten ränta. Det är skillnad mellan lite ränta och noll ränta. 

Ingen av storbankerna erbjuder någon ränta på sparandet. Det gör att inflationen tar onödigt mycket av hushållens pengar varje år. Bland nischbankerna går det att hitta banker som erbjuder upp till en procent i ränta på sparandet.

Om ett sparande på 100 000 kronor flyttas från ett konto med noll ränta till ett konto där man erbjuder en procent i ränta tjänar man 1 000 kronor per år i ränta. Om hela Sveriges befolkning skulle flytta hela sitt sparande från konton med nollränta till konton som erbjuder högre ränta skulle de betyda flera miljarder mer i ränta varje år.

Optimalt om det går att spara både på börsen och på sparkonto

Enligt Claudia Wörmann är det bästa om man kan ha pengar på ett sparkonto och pengar på börsen. Men det viktigaste av allt är att du över huvud taget har ett sparande.

Hur du vill spara dina pengar handlar om under hur lång tidsperiod du vill låsa dina pengar. Enligt Claudia Wörmann är det bättre att spara de pengar som du inte tänker använda inom ett par år på börsen. Däremot är det bättre att ha pengar som du vill använda inom en snar framtid på ett sparkonto.

Till de som har mindre ekonomiska marginaler är Claudia Wörmanns råd att spara lite pengar på ett konto som erbjuder ränta. Hos nischbanker som Avida, Seven Day bank och Rebilla går det att hitta räntor som ligger mellan 0,9 och 1 procent.