Hand stopper mynt i en rosa spargris.Med rätt sparkonto kan du få ränta på dina pengar. Men tänk på att välja en nischbank med fria uttag och insättningsgaranti. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Privatekonomi

Det är inte helt omöjligt att få sparränta på dina pengar. SvD Näringsliv har frågat flera experter på vad man behöver tänka på när man ska starta ett sparande. Enligt experterna är det bra om man kan ha en tydlig strategi. 

Ingen av de större bankerna erbjuder någon ränta på sparkonton. Men det finns vissa aktörer på marknaden som faktiskt gör det. Det är inte helt ovanligt att de så kallade nischbankerna erbjuder ränta om du öppnar ett sparkonto hos dem. 

Smart att välja nischbank för sparande

Konsumenternas Bank- och finansbyrås jurist, Fredrik Pettersson, säger att det är väldigt enkelt att öppna ett sparkonto hos en nischbank som har ränta på sparkontot. Enligt Fredrik Pettersson finns det egentligen ingen anledning till att inte öppna ett sparkonto hos en nischbank.

Compricers sparekonom Christina Sahlberg håller med Fredrik Pettersson. Hon anser att det är viktigt att man inte bara tänker på storbankerna utan att det kan vara bra att välja att placera en del av sitt sparande hos en nischbank.

Enligt Christina Sahlberg finns det nischbanker som erbjuder ränta från 0,8 procent och uppåt. Bankerna konkurrerar om kunderna och de som erbjuder högst sparränta kan sänka den efter ett tag. Men om man väljer banken som har högst sparränta kommer man troligtvis att få en relativt hög ränta även om banken sänker räntan.

Välj en nischbank med instättningsgaranti och fria uttag

Innan man öppnar ett sparande hos en nischbank bör man kontrollera att banken och kontot har en insättningsgaranti. Annars riskerar du att förlora alla dina besparingar om banken går i konkurs. Insättningsgarantin gäller för belopp upp till drygt en miljon kronor. 

Enligt Fredrik Pettersson är det även bra om det är fria uttag på kontot så att man slipper betala om man vill ta ut eller flytta pengar till ett annat konto.

Det är bra att ha ett kortsiktigt sparande hos en nischbank medan det är bättre att ha ett långsiktigt sparande i aktier eller fonder. Hos nischbanken kan man ta ut pengar när man vill och dessutom få ränta på pengarna.