Kvinna jobbar hemma med eget företag, och Annie Lööf, partiledare för CenterpartietUnder hösten kommer stödet för enskilda företagare att bli möjligt att söka, meddelar Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet. Foto: fizkes/Shutterstock.com och Pressbild/Riksdagen

Företagslån

Regeringen har sedan tidigare infört omställningsstöd för företagare med anledning av covid-19-krisen. Men många enskilda företagare har inte kunnat ta del av detta stöd. Därför föreslår regeringen nu ett särskilt stöd som riktar sig till enskilda firmor, enligt ett pressmeddelande.

Enskilda firmor har drabbats hårt av pandemin, framför allt inom besöksnäringen och kultursektorn. Trots detta har inte alla enskilda företagare kunnat använda de tidigare åtgärderna som satts in.

Till exempel kan enskilda företagare inte korttidspermittera sig själva, utan bara anställda. Inte heller omställningsstödet har varit möjligt för många, eftersom det inte ersätter lönekostnader. För många enskilda firmor är just lönekostnaden den enda fasta kostnaden de har.

Liknande villkor som omställningsstödet

Stödet som föreslås nu är väldigt likt omställningsstödet, men riktar sig särskilt till enskilda firmor som tappat stor del av sin omsättning på grund av pandemin.

Den enskilda firman ska ha haft minst 20 000 kronor i omsättning året innan de ansöker om stöd. Beviljas ansökan kan firman få 75 procent av omsättningstappet i ersättning. Varje enskild företagare kan få högst 120 000 kronor i stöd totalt sett.

Stödet är uppdelat i tre perioder, precis som omställningsstödet. Olika villkor gäller för de olika stödperioderna.

Villkor för olika stödperioder

  • Mars–april 2020. Nettoomsättningen är mindre än 70 procent än under mars–april 2019. Varje företagare kan högst få 48 000 kronor i stöd.
  • Maj 2020. Nettoomsättningen är mindre än 60 procent än i maj 2019. Som högst kan varje företagare få 24 000 kronor i stöd.
  • Juni och juli 2020. Nettoomsättningen är mindre än 50 procent än under juni–juli 2019. Högsta möjliga stöd är 48 000 kronor per företagare.

Stödet införs så snart som möjligt under hösten

Centerpartiets partiledare Annie Lööf kommenterar att stödet för enskilda företagare har dröjt alldeles för länge. Det kommer att införas så snart som möjligt, men förslaget måste först skickas ut på remiss.

– Det kommer att träda i kraft under hösten för att hjälpa enskilda firmor som har det väldigt tufft. Det är en rättvisefråga och för att de här företagen ska ha en chans att överleva krisen.

Enligt SvD Näringsliv beräknas stödet beröra omkring 46 000 företag. I nuläget är 5 miljarder kronor avsatt för stödet – 3,5 miljarder kronor för 2020 och 1,5 miljarder kronor för 2021. Men enligt Annie Lööf kan det läggas ut mer pengar om det skulle visa sig inte räcka till.