Ung man samlar flera små lån

Tips & råd

Allt fler svenskar tar lån. De som lånar mycket sprider ofta ut lånen mellan flera små och stora lån, vilket kan bli onödigt dyrt. Idag är det lättare än någonsin att samla sina lån och kredit för att få bättre villkor. Att samla dina lån har flera fördelar utöver att du sparar pengar, exempelvis blir din kreditvärdighet bättre.

Ett samlat lån är billigare än flera små

Det främsta skälet till att samla dina lån och krediter är att det för de allra flesta leder till en lägre månadskostnad. Om du har flera olika långivare så kommer ingen av dom ge dig premier så som lägre ränta och borttagna avgifter. Väljer du att samlar flera lån blir du en mer pålitlig och viktig kund.

Tips! Samlar du dina lån och krediter blir du en mer värdefull kund för din långivare.

Låneföretagen blir mer intresserade av dina affärer och kommer att konkurrera med varandra om dina affärer. Många har dessutom onödigt dyra lån och kan minska sina utgifter genom att samla lånen till bättre ränta. Som privatperson kan du lätt utnyttja detta, exempelvis genom en låneförmedlare som låter flera långivare tävla om dig som kund.

Färre fakturor och bättre kreditvärdighet

När du samlar dina lån får du inte bara ofta en lägre månadskostnad utan även en mängd andra fördelar. Två av de mest betydelsefulla är färre fakturor och bättre kreditvärdighet:

  1. Kreditvärdighet. Om du har flera spridda lån och krediter anser långivare ofta att du inte har full koll på din ekonomi. Samlar du dina lån och krediter förbättras även din kreditvärdighet.
  2. Fakturor. Har du flera olika lån och krediter får många fakturor med olika förfallodag att hålla koll på. Det ökar inte bara risken för att du glömmer vad och hur du betalat, utan även att du glömmer att betala överhuvudtaget. Med ett samlat lån blir det betydligt lättare att hålla reda på dina fakturor. Dessutom slipper du lägga pengar på onödiga avi-avgifter.

Båda dessa fördelar är anledningar till att samla dina lån och krediter redan idag. Svårare än så är det inte att minska dina lånekostnader.