Hustak med solpaneler.Energieffektivitet har blivit allt viktigare för bostadsköpare. Villor med solpaneler kan därför bli ett hett objekt på marknaden. Foto: AlyoshinE/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Svensk Fastighetsförmedling har släppt en prognos över hur bostadsmarknaden kommer se ut år 2023. Enligt prognosen kommer bostäder i bra skick som inte behöver renoveras att vara de hetaste objekten på marknaden. Energieffektivitet har blivit viktigt för många spekulanter, och därför kommer villor med solceller vara extra eftertraktade.

Bostadsmarknaden ser något ljusare ut i början av det här året, med stabilare bostadspriser och mer aktivitet. Däremot har Riksbanken flaggat för ännu en räntehöjning i april, och dessutom har inflationen inte fallit så som man hade trott.

Se till dina behov och ta tid på dig

Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling, råder bostadsköpare att utgå ifrån sina behov när de letar bostad i år. Bostadsförsäljningarna tar just nu längre tid än tidigare, och därför behöver man inte känna att man har bråttom. Det finns möjlighet att ta tid på sig och reflektera.

Det är också viktigt att veta hur mycket pengar man har att röra sig med. Därför rekommenderar Erik Wikander att man säljer sitt nuvarande boende innan man köper. Då vet man vad man har råd att köpa och bo i.

Viktigt att vara transparent som säljare

Som säljare behöver man i dagens läge vara transparent eftersom många köpare fokuserar på driftskostnaderna.

– Ju bättre koll säljaren har på driftskostnaderna, desto bättre underlag får den framtida köparen i sitt köpbeslut, säger Erik Wikander.

Man bör också vara medveten om att man inte kan få samma teoretiska bruttopris som grannen kanske fick under 2021. Men ska man som säljare köpa nytt boende blir ju det boendet ”prissänkt”, så netto kan man ha gjort en lika bra vinst som grannen.

Kan bli billigare med nyproduktion

Nybyggandet av lägenheter har stannat av lite, samtidigt som många nyproducerade bostäder blir inflyttningsklara under 2023. Är inte de bostäderna slutsålda finns det möjlighet att få rabatt, till exempel i form av avgiftsfrihet under en period.

Om du köper en nyproducerad bostad som har inflytt senare bör du kontrollera att den ekonomiska planen är uppdaterad utifrån de nya förutsättningarna.