Danske Banks chefsekonom Michael Grahn är en av dem som tror att nollräntan är här för att stanna. Foto: Pressbild/Danske Bank och Andrey_Popov/Shutterstock.com
Riksbanken meddelade häromdagen att styrräntan ligger kvar på noll. De planerar inte heller att höja den på åtminstone tre år framåt. Detta innebär fortsatt låga räntor på bolån och stigande bostadspriser, säger flera experter till SvD Näringsliv.
Riksbankens besked innebär att rörliga bolån troligtvis kommer stanna kvar där de ligger i dag – med en snittränta på 1,5 procent – under några år framöver.
Jämfört vad många hushåll förväntat sig är det här en mycket låg ränta. Många hade förväntat sig 2,7 procents ränta inom två år och 3,2 procents ränta inom fem år, enligt Konjunkturinstitutet.
Den låga räntan leder till ökade bostadspriser
Att hushållen får ändra sina förväntningar till 1,5 procents ränta, betyder att bostadspriserna kan gå upp mer än väntat. Det menar Nordeas senioranalytiker Susanne Spector. Beskedet har fått Nordea att ändra sin prognos med 5 procent lägre bostadspriser under året till 6 procent högre priser.
På så sätt kommer nollräntan att hjälpa bostadspriserna att fortsätta återhämta sig efter krisen, menar Susanne Spector.
Nollräntan blir troligen kvar under flera år
Även Michael Grahn, som är chefsekonom på Danske Bank, tror på stigande bostadspriser tack vare de låga bolåneräntorna. Han gissar på en 3–4 procents prisstigning varje år framöver.
Han tror också att styrräntan kommer att ligga kvar längre än tre år, på grund av den låga inflationen. En högre inflation skulle kunna tvinga Riksbanken att höja räntan, men det finns inga tecken på någon sådan i nuläget.
I övrigt är det enda som skulle kunna hindra prisstigningen på bostäder en kraftigt ökande arbetslöshet eller om börsen faller ordentligt, menar Michael Grahn.
Villapriserna stiger medan lägenhetspriserna står stilla
Men det verkar som att priserna på villor stiger mycket mer än lägenhetspriserna gör. Det är en trend som växt under coronapandemin, menar Johan Javeus, som är chefstrateg på SEB. Priserna på lägenheter står så gott som stilla, medan villapriserna gått upp med uppemot sju procent.
Det kan bero på att det ökade hemarbetet ökar efterfrågan på hus, medan färre är sugna på att köpa lägenhet.
– Nyttan av att bo centralt i stan minskar om du inte längre behöver pendla till kontoret på samma sätt, säger Johan Javeus.
Dessutom är det många kontor som omvandlas till lägenheter, vilket ökar utbudet. Även det kan hålla tillbaka prisökningen för lägenheter.