kvinna sitter i säng med räkningar och betalkortAllt fler unga söker om skuldsanering hos Kronofogden. En expert tipsar om hur man får bättre koll på sin ekonomi. Foto: Pormezz/Shutterstock.com

Privatekonomi

Under årets första halva har antalet sökande om skuldsanering ökat drastiskt i Sverige, och störst ökning har man sett bland unga mellan 18 och 34 år. I en artikel av SvD Näringsliv ger experten Margareta Lindberg sina bästa tips för att hålla ekonomin i balans.

Enligt Kronofogden har ansökningarna om skuldsanering ökat markant under året. Den största ökningen står unga i åldrarna 18 till 34 för. Jämfört med motsvarande period 2019 har siffrorna fördubblats. Konsumentverkets utredare Margareta Lindberg menar att unga i dag lever ett helt annat liv än tidigare generationer. Lockelserna är många och mer lättillgängliga.

Så vad kan man göra för att balansera inkomst och utgifter och undvika skulder? Margareta Lindberg delar med sig av sina bästa tips.

Bind inte upp dig på fasta utgifter

Enligt Margareta Lindberg är detta prio ett. Många i den yngre generationen är visstidsanställda eller vikarier, vilket innebär att det är svårt att veta vilka ekonomiska möjligheter man har på längre sikt. Undvik därför abonnemang och lån med fasta utgifter.

Ta hand om ekonomin som du tar hand om dina tänder

Margareta Lindberg tipsar även om att man kan tänka på att ta hand om sin ekonomi lika bra som man tar hand om sina tänder.

– Vi svenskar är duktiga på att borsta tänderna, det gör vi flera minuter varje dag och det gör vi för att förebygga problem med tänderna. Det vi behöver göra är att lägga tid även på vår ekonomi.

Hon nämner till exempel Budgetkalkylen som man hittar på Konsumentverkets hemsida. Den kan användas som stöd för att skapa en personlig budget, där du kan föra in alla dina betalningar och autogiron. Med en ordentlig översikt blir det enklare att planera och prioritera.

Undvik lån och konsumera inte över din budget

Ett annat expertråd är att du aldrig ska lösa dina ekonomiska svårigheter genom att ta lån. Lånen läggs på hög och till slut blir det svårt att ta sig ur den onda cirkeln du trasslat in dig i. Tänk även på att låta din inkomst styra dina inköp.

Berätta för andra om dina problem

Det kan vara lättare sagt än gjort, men Margareta Lindberg menar att du kan vinna mycket på att berätta om dina problem för andra. Ta hjälp en familjemedlem eller nära vän. Be om goda råd, inte pengar.