Person som följer aktiemarknaden i sin mobil.De som har ett ISK-konto betalar i dag en schablonintäkt oavsett om värdet på sparandet ökar eller minskar. Nu vill Socialdemokraterna införa maxtak och höjda skatter för de som tjänar mycket pengar genom att spara pengar på sitt ISK-konto. Foto: REDPIXEL.PL/Shutterstock.com

Ekonomi

Det pågår en het debatt om det populära investeringssparkontot, ISK. Den heta börsen, skatter och fördelningspolitik är viktiga ämnen i debatten där Socialdemokraterna bland annat föreslår maxtak och höjd skatt för de som investerar och tjänar stora summor, rapporterar SvD Näringsliv.

För snart tio år sedan infördes ISK-konto. Ett investeringssparkonto som skulle uppmuntra sparande i fonder och aktier, samtidigt som det skulle vara enklare att deklarera.

I dag är det schablonintäkt på ISK-konto

Allt sparande på ett ISK-konto är skattesubventionerat. Du betalar skatt på en schablonintäkt i stället för att betala skatt på det faktiska beloppet. Vissa utdelningar och vinster blir alltså skattefria. Men den som har sitt sparande på ett ISK-konto måste betala skatt oavsett om värdet på sparandet ökar eller minskar.

Nu föreslår Socialdemokraterna ett maxtak på ISK-kontot. Enligt Finansminister Magdalena Andersson är det inget som är bestämt ännu.

I samhället har ojämlikheterna ökat vilket, enligt Magdalena Andersson, framför allt beror på ökade kapitalinkomster bland de rikare. Många sparare har stora summor på sitt ISK-konto och genom ISK-kontot får de en form av skattesubvention.

Vill införa tak på sparande

Hur stort taket blir är det ännu ingen som vet. I en rapport som riksdagens utredningstjänst beställt handlar det om ett tak på 100 000 eller 200 000 kronor. Men enligt Finansminister Magdalena Andersson skulle ett tänkbart tak kunna vara 3 miljoner kronor.

Cirka 3,1 miljoner svenskar hade ett ISK-konto under förra året, enligt uppgifter från Skatteverket. Medianspararen hade då i genomsnitt 54 640 kronor sparat i sitt ISK-konto. De allra rikaste hade ett genomsnittligt sparande på 12,6 miljoner kronor. 

Förslaget har fått kritik från andra partier och flera sparekonomer

Enligt en beräkning som SvD har gjort utifrån börsutvecklingen under 2021 skulle cirka 300 000 svenska ha cirka 1 miljon kronor eller mer på sitt ISK-konto. Förslaget har fått kritik både från regeringens samarbetsparti, Centern och från flera sparekonomer.

I en intervju med Dagens Industri säger Nordnets sparekonom, Frida Bratt, att det skapar oro när man inte kan ge några detaljer vem det kommer att beröra. Att säga att det berör miljonärer är, enligt Frida Bratt, ett brett begrepp. Det finns många som sparar till sin pension privat, ska de klassas som miljonärer, frågar hon.

ISK har blivit en populär sparform och det är många som sparar till sin pension, sina barn eller barnbarn på ett ISK-konto.