Gungbräda med kub med procenttecken i ena änden och miniatyrhus i andra.Fortsätter räntorna att stiga kan bolånekostnaderna bli betydligt dyrare framöver. Foto: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Bolån

Riksbanken har nu meddelat att de höjer styrräntan, och ränteprognosen får ett kraftigt lyft där man spår 1,18 procent om ett år och 1,57 procent om två. Detta kan innebära att bolånet blir betydligt dyrare framöver. Enligt SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann kan det därför vara en god idé att se över sin privatekonomi för att stilla den värsta oron. Det skriver SvD Näringsliv/TT.

Räntorna går uppåt och om två år kan styrräntan, även kallad reporänta, ligga på 1,57 procent om man ska tro den senaste ränteprognosen. Riksbanken varnar för systematiska räntehöjningar framöver, vilket Nordeas chefsekonom Annika Winsth menar i så fall kommer ha direkt inverkan på den rörliga bolåneräntan.

Rädsla för att bolåneräntorna fördubblas inom ett år

Det råder viss oro för att bolåneräntorna kommer att fördubblas inom bara ett år. Betalar du av ett miljonlån med 2 procents ränta landar månadskostnaden i dag på cirka 1 160 kronor, medan det alltså kan bli 2 330 kronor per månad om räntan stiger upp mot 4 procent. I alla fall om man ska gå på SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmanns räkneexempel.

Men det kan skaka till även för dig som har fast bolåneränta. SBAB:s prognos för tvåårsräntan är att den stiger från dagens 2 procent och landar på 3,4 procent i januari 2025. Prognosen för femårsräntan är en ökning från 2,5 procent till 3,9 procent i januari 2025.

Svårt att ställa säkra prognoser, men bra att se över privatekonomin

Claudia Wörmann påpekar dock att det är svårt att ställa prognoser i och med det osäkra världsläget. Faktorer som påverkar är pandemins fortsatta effekter, osäkerheterna kring ukrainakriget och den ökande inflationen.

Oroar du dig för ditt bolån med rörlig ränta rekommenderar Claudia Wörmann att du ser över dina kostnader och räknar på vad en högre ränta skulle innebära för privatekonomin. Finns det redan nu osäkerheter kan det vara läge att binda räntan.