En bild på PRV:s chefsjurist Magnus AhlgrenPRV:s chefsjurist Magnus Ahlgren tycker det var rätt att neka Riksbanken varumärkesskydd för "e-kronan". Foto: Press/PRV

Banknyheter

Riksbanken har planer på att testa en digital krona om två år. Tanken var att valutan skulle heta ”e-kronan” men nu har man nekats varumärkesskydd för namnet som inte ansågs vara tillräckligt unikt för att skyddas.

Sedan 2017 har Riksbanken arbetat med en egen digital valuta som är tänkt att testas om två år. Lyckas Riksbanken hålla sig till tidsplanen blir Sverige det första landet i världen med digital valuta.

Tanken har hela tiden varit att valutan skulle heta ”e-kronan” men så kommer kanske inte bli fallet. Enligt ett beslut från PRV, Patent- och registreringsverket, har Riksbanken nämligen nekats varumärkesskydd för ”e-kronan”.

Anlitade advokatfirma för att få ensamrätt till namnet

Riksbanken ville varumärkesskydda namnet för att få ensamrätt till märket och därmed hindra andra aktörer från att använda det. Till sin hjälp anlitade man bland annat en advokatfirma för 126 000 kronor. Advokatfirman hjälpte föga och namnet ”e-kronan” kan därmed användas fritt.

– Att registrera det här som ett varumärke är inte ett lämpligt sätt för att hindra andra näringsidkare från att använda det, säger PRV:s chefsjurist, Magnus Ahlgren, till Di Digital.

PRV ansåg inte att namnet ”e-kronan” uppfyller kraven för att varumärkesskyddas. För att ett namn ska skyddas måste det vara unikt och det ansåg man inte att ”e-kronan” var. Riksbanken å andra sidan hävdade att förledet ”e-” var tillräckligt unikt för att namnet skulle skyddas.

Riksbanken har inte överklagat beslutet

Än så länge har inte Riksbanken överklagat PRV:s beslut och det ser inte ut som man kommer göra det heller. Istället säger Riksbankens presschef, Tomas Lundberg, att man är nöjda med beslutet från PRV och att man bara ville få klargjort ifall begreppet behövde varumärkesskyddas eller inte.

Ifall Riksbanken håller fast vid namnet ”e-kronan” eller byter återstår att se.