svenska sedlar och stefan ingves, riksbankschefDen svenska ekonomin kan fortfarande påverkas av det osäkra världsläget. Därför behöver man gå försiktigt till väga med penningpolitiken, menar riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Frederic Muller/Shutterstock.com och Pressbild/Riksbanken

Räntor

På onsdagmorgonen meddelade Riksbanken sitt beslut om reporäntan. Den stannar kvar på minus 0,25 procent eftersom konjunkturen fortsätter att vara stark, enligt Riksbankens bedömning. Dock menar riksbankschef Stefan Ingves att prognosen kan komma att förändras med tanke på det osäkra läget i världsekonomin, skriver SvD Näringsliv.

Riksbankens direktion har nu fattat beslut om reporäntan. Precis som man tidigare har flaggat för lämnas räntan oförändrad och fortsätter därmed ligga på minus 0,25 procent. 

Beskedet lämnade Riksbanken i ett pressmeddelande under onsdagmorgonen. Riksbankschef Stefan Ingves höll en presskonferens på onsdag förmiddag där han kommenterade beslutet om räntan.

Inflationen stämmer med målet på 2 procent

Riksbanken har bedömt att Sveriges konjunktur är fortsatt stark. Inflationen ligger på två procent, vilket är i linje med Riksbankens mål. Enligt Riksbankens prognos ser det ut att finnas goda chanser för att inflationen även i fortsättningen kommer att hålla sig nära målsiffran.

Tidigare rapporter har konstaterat att Riksbanken väntar med att höja räntan till slutet av 2019 eller början av 2020. Denna prognos håller direktionen för Riksbanken fast vid även i nuläget. Enligt SvD Näringsliv planerar Riksbanken att därefter höja reporäntan långsamt för att först år 2021 hamna på en procent.

Läget i världsekonomin kan komma att förändra prognosen

Däremot lyfte Stefan Ingves under presskonferensen att det ännu är möjligt att penningpolitiken kan behöva korrigeras. Anledningen är att det globala ränteläget är lågt och det finns många osäkerheter i världsekonomin som kan komma att påverka Sverige.

– Detta understryker vikten av att gå försiktigt fram med penningpolitiken. Om förutsättningarna för inflationen skulle ändras kommer penningpolitiken att anpassas, skriver Riksbanken i sitt pressmeddelande.

Med tanke på detta påpekar Stefan Ingves och Riksbanken att räntebanan ska ses som en prognos och inte ett löfte.