Dörrskylt för Sveriges riksbank.Stefan Ingves håller sin sista presskonferens som Riksbankschef. Han avslutar med att höja räntan 0,75 procentenheter. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock.com

Räntor

I går torsdag höll Riksbanken presskonferens där de offentliggjorde att räntan höjs med 0,75 procentenheter till 2,5 procent. Dessutom flaggar de för att de troligtvis höjer räntan ytterligare två gånger under 2023. Detta rapporterar SvD Näringsliv.

Riksbankschef Stefan Ingves konstaterade att inflationen fortfarande är för hög. Därmed höjer de räntan för att försvaga konsumenternas köpkraft så att konsumtionen faller. Enligt Riksbankens prognoser kommer inflationen falla ”ganska mycket” nästa år.

Vidare sade Ingves att det är bättre att man gör rejäla räntehöjningar så att inflationen går ner i rimlig tid. Riksbanken förväntar sig att man kommer landa på en ränta på cirka 3 procent i början av 2023.

Vissa kritiska till de aggressiva höjningarna

Vissa experter tycker att Riksbankens prognos är väl aggressiv. Bland de hör till exempel Nordeas chefsekonom Annika Winsth, som uttalar sig i SvD:s artikel.

– Höjningen i dag var väntad, att man höjer med 0,25 igen i februari är väntat, däremot är det överraskande att de lägger in en till höjning på 0,25 procentenheter i april. Det är mer aggressivt än vi hade förväntat oss.

Annika Winsth tror inte ens att höjningen i april kommer att ske. Hon tror inte att den svenska ekonomin kommer klara av det. Inte heller bostadsmarknaden kommer må bra av det, enligt henne.

Ingves slutar som Riksbankschef

Det här var den sista presskonferensen som Stefan Ingves ledde som Riksbankschef. I 17 år har han haft ämbetet, men nu lämnar han alltså över till nya Riksbankschefen Erik Thedéen i januari.

Stefan Ingves har gått igenom en hel del under sin tid på Riksbanken. När finanskrisen 2008 var ett faktum hade han endast haft posten i två år. I oktober 2014 var han med och fattade det historiska beslutet att sänka styrräntan till 0 procent. Och sist men inte minst har han ju senast lett Riksbanken under coronapandemin.

När SvD frågar honom hur han själv skulle bedöma sin prestation svarar han kort och gott: ”Jag har gjort så gott jag kan varje dag.”