Kollage Riksbankshuset och Anna BremanAnna Breman, tidigare chefsekonom på Swedbank, blir ny vice riksbankschef. Foto: Press/Riksbanken och Press/Swedbank

Banknyheter

Anna Breman har utsetts till ny direktionsledamot i Riksbanken. Samtidigt befodrade Riksbanksfullmäktige Cecilia Skingsley till förste vice Riksbankschef, skriver SvD Näringsliv.

Anna Breman blir ny vice Riksbankschef och efterträder Kerstin af Jochnick som tillträder sin nya tjänst hos ECB. Anna Breman kommer tidigare från Swedbank där hon har arbetat som chefsekonom. 

Ordförande i riksbanksfullmäktige nöjd med rekryteringen

Susanne Eberstein, ordförande i riksbanksfullmäktige, och vice ordförande Michael Lundholm säger i en gemensam kommentar att Anna Breman besitter en gedigen erfarenhet från den finansiella sektorn och den akademiska världen både i Sverige och internationellt.

Mandatperioden sträcker sig över sex år och Anna Breman tillträder sin nya post som vice riksbankschef den första december, eventuellt lite senare om hon skulle behöva det av praktiska skäl. Anna Breman kommer att delta på nästa räntemöte som Riksbanken kommer att hålla den 18 december.

Cecilia Skingsley ny vice riksbankschef

Cecilia Skingsley har sedan 2013 arbetat som en av Riksbankens sex beslutsfattare men har nu blivit befordrad till förste vice riksbankschef. Mandatperioden för Cecilia Skingsley löper under sex år och sträcker sig till 2025. Även Cecilia Skinglsey kommer, precis som Anna Breman, tidigare från Swedbank där även hon har arbetat som chefsekonom.

Mandatperioden för Riksbankens sex ledamöter sträcker sig över fem eller sex år. Förutom Anna Breman och Cecilia Skingsley består Riksbankens ledamöter av Riksbankschefen Stefan Ingves och vice riksbankscheferna Henry Ohlsson, Per Jansson och Martin Flodén.

Anna Breman försiktig i sina uttalanden

Anna Breman har tidigare kritiserat Riksbankens prognoser och lovar att ha fortsatt integritet. När det gäller framtida räntor vill Anna Breman inte uttala sig.

Inför nästa räntemöte som hålls i december har en majoritet av Riksbankens fem beslutsfattare gett tydliga signaler om att räntan kan höjas med 0,25 procentenheter till noll. Riksbankens tydliga signaler om en räntehöjning har förvånat många eftersom att det har skett en inbromsning i den svenska ekonomin.

Vidare har Anna Breman varit tydlig i sina åsikter gällande den svenska finanspolitiken och sagt att det finns flera fördelar med en något mer expansiv finanspolitik.