En bild på Revoluts hemsidaRevolut har fått banktillstånd. Foto: Daniel Krason / Shutterstock.com

Banknyheter

Revolut har fått banktillstånd för hela EU vilket gör det möjligt för den brittiska utmanaren att ge ut sina egna lån. Banken vill bland annat ge sig på de svenska storbankerna som man anser har lurat kunderna. Innan det är möjligt krävs dock tillstånd från Finansinspektionen.

Revolut är den brittiska bankuppstickaren som säger sig vilja rädda svenska folket från storbankerna som utnyttjat sina kunder i åratal. Bolaget har nu nått ett genombrott i sitt arbete mot att göra det. Man har nämligen säkrat ett banktillstånd som gäller i hela EU.

Med tillståndet kan Revolut ge ut sina egna lån och kunderna som sätter in pengar på banken är även säkrade eftersom de skyddas av insättningsgarantin.

– Vi ska slå oss in på lånemarknaden för både privatpersoner och företag. Det är ett stort steg för oss, utlåning är det mest lönsamma affärsområdet för bankerna, säger Chad West, global marknadschef hos Revolut, till Di Digital.

Måste få tillstånd från Finansinspektionen

Innan Revolut kan börja ge ut sina lån i Sverige måste man först få ett godkännande från Finansinspektionen. Innan man fått det vill man ge sig in på den svenska marknaden för att utmana Avanza och Nordnet med aktiehandel.

I Sverige har Revolut enligt egna uppgifter drygt 26 000 kunder. Innan årets slut har bolaget haft som mål att ha 50 000 svenska användare, vilket kan bli svårt att uppnå med tanke på att årsskiftet bara är två veckor bort.

Revolut är ett alternativ till traditionella banker

Revolut ser sig själva som ett alternativ till mer traditionella banker. Bolaget använder sig av en app där användarna kan sätta upp sitt egna konto som man laddar med pengar. Användarna får även ett tillhörande kort som de kan använda som ett vanligt betalkort. Kortet ska dessutom fungera världen över och det ska gå att spendera, överföra och ta ut pengar i fler än 150 olika valutor, helt fritt från avgifter.

Det ska även vara möjligt att skicka över pengar mellan andra användare.