Kronofogden fick in 20 513 ansökningar om skuldsanering under förra året. Foto: Krister Vikström/Kronofogden
Under 2019 kom det in rekordmånga ansökningar om skuldsanering till Kronofogden. Däremot är det färre ansökningar som beviljas. Den största anledningen till det är att de som söker inte är tillräckligt förberedda, skriver SvD Näringsliv.
År 2016 infördes en lagändring som gjorde att det blev lättare att ansöka om skuldsanering. Efter det har mängden personer som ansöker om skuldsanering ökat rejält. Under 2019 kom det in 20 513 ansökningar, vilket är en ökning med 15 procent jämfört med 2018.
Färre ansökningar om skuldsanering beviljas
Antalet ansökningar har ökat, men antalet ansökningar som beviljas har minskat, från cirka 58 till 52 procent.
Den största anledningen till att ansökningar nekas är att de sökande inte är tillräckligt förberedda. Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden, nämner några saker som krävs för att man ska öka chansen att få sin ansökan om skuldsanering beviljad.
Du måste bland annat ha koll på dina inkomster, utgifter och skulder. Dessutom ska du kunna visa att du har försökt förbättra din situation, till exempel att du har försökt öka inkomsterna och minska kostnaderna.
Utnyttja kommunens budget- och skuldrådgivare
För att råda bot på problemet med dåligt förberedda ansökningar råder Kronofogden sökande att först kontakta kommunens budget- och skuldrådgivare.
Det kan kännas jobbigt att be om att få hjälp med sin ekonomi. Men det är viktigt att utnyttja de resurser som finns i samhället. Enligt Per-Olof Lindh lever de som söker skuldsanering ofta i en jobbig situation. En skuldsanering kan vara just det som behövs för att livet ska komma på rätt köl igen.
Vad är skuldsanering?
Skuldsanering innebär att du inte behöver betala hela eller delar av din skuld. Har du blivit beviljad skuldsanering får du leva på existensminimum i fem år. De inkomster som du får in utöver det går till att betala skulderna.
Efter fem år är du skuldfri, även om du inte har betalat av hela din skuld.
Du kan läsa mer om skuldsanering på Kronofogdens hemsida.