Klarnas logotyp på en smartphone-skärmKlarna toppar listan på ärenden hos Kronofogden. Foto: rafapress/Shutterstock.

Privatekonomi

Konsumtionslånen ökar kraftigt och svenskarnas skulder är nu högre än tidigare. Det rapporterar Svenska Dagbladet, som har tagit del av Kronofogdens statistik.

Svenskarnas skulder som kan kopplas till konsumtion fortsätter att växa. Konsumtionslånen har blivit vanligare, och i takt med det har också skulderna vuxit till att bli större än någonsin tidigare.

Hos finansbolaget Klarna har medianskulden under de senaste tre åren ökat från omkring 1 800 kronor till över 4 300 kronor. Kronofogdens analytiker Johan Krantz menar att de allra flesta ärendena går att koppla till just e-handeln.

– Vi ser att ärendemängderna ökar, och det är skulder kopplade till e-handel. Det handlar om ärenden från Klarna, Qliro och andra, säger Krantz till Svenska Dagbladet.

Telekombolagen har inte längre flest ärenden hos Kronofogden

I början på 2010-talet var det telekombolagen som var överst på ärendelistorna hos Kronofogden. Då handlade det om att konsumenter i hög grad köpte mobiltelefoner på avbetalning för att ha den senaste modellen.

Så är inte fallet längre. Men det är fortfarande konsumtionslån som är den vanligaste orsaken till att konsumenter hamnar i skuld, och enligt Johan Krantz ser det inte ut att bli någon ändring på det framöver.

– De här lär ju knappast minska, trenden kring e-handel och krediter håller i sig. Det finns en annan attityd till lån och krediter, det är lättillgängligt och accepterat att leva med krediter. Men det har stora risker, säger han till SvD.

Regeringen har föreslagit nya krav på betaltjänstföretagen

Det är inte bara Kronofogden som oroas över svenskarnas stigande skuldsättning. Så sent som för ett par veckor sedan meddelade regeringen att de föreslår en lagändring som kräver att konsumenterna själva måste göra ett aktivt val för att betala köp på kredit.

Förslaget innebär att valet om kreditbetalning inte längre får vara det förvalda alternativet när konsumenter ska betala för sina varor. Lagändringarna föreslås träda i kraft i juli nästa år.