pressbild på sbab:s chefsekonom robert boijeEnligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije har det aldrig varit så billigt att köpa bostad i Sverige som det är just nu. I alla fall om man ser till räntekostnaderna. Foto: Pressbild/SBAB

Bostadsmarknaden

Rapporterna om det höga trycket på bostadsmarknaden har flödat friskt under det senaste året, där man registrerat nya rekord gällande både priser och budgivningar nästan från den ena veckan till den andra. Vissa experter menar dock att det är rekordbilligt att köpa en bostad i Sverige just nu. Det skriver SvD Näringsliv.

SBAB:s chefsekonom Robert Boije är en av dem som mitt i den skenande bostadshysterin menar på att det aldrig varit så billigt att köpa bostad som det är just nu. I alla fall om man ser till räntekostnaderna. 

Han menar att bostadspriserna fortfarande utgör en väldigt stor del av hushållens inkomster, men att räntekostnaderna är desto mindre. I sin analys har Robert Boije alltså inte tittat på slutpriset utan på vad det kostar att bo i en nyköpt bostad.

Styrräntan kvar på noll de närmsta tre åren

Även om man har noterat viss antydan till stigande räntor framöver, bedöms risken för att de skulle skena iväg relativt låg. Enligt Riksbankens prognoser kommer styrräntan att hålla sig kring nollan de närmsta tre åren.

Amorteringskravet återinförs till hösten

I höst återinförs amorteringskravet. Robert Boije ser gärna att man granskar reglerna gällande både amorteringskrav och bolånetak eftersom han anser att de gör det svårare för ungdomar att köpa en egen bostad.

Han håller med om att priserna riskerar att stiga ännu mer om reglerna skulle slopas helt, men menar att månadsavgifterna procentuellt sett ökat betydligt mycket mer på grund av amorteringskravet. Enligt Boije är det i regel dyrare att bo i hyresrätt än i en egen bostadsrätt.

– Alla rimliga kalkyler visar att det är billigare att bo i en nyproducerad ägd lägenhet än i en nyproducerad hyrd lägenhet, säger han till SvD.