Privatlån

Guld, klockor, konst och väskor. Folk pantsätter som aldrig förr i Sverige. Under pantbankens drygt 150 år långa historia har det aldrig pantsatts så mycket som 2017. Totalt pantsattes varor för över 700 miljoner kronor.

Exklusiva väskor blir vanligare på pantbanken

Den svenska högkonjunkturen har fått svenskarna att pantsätta mer än någonsin. Exklusiva väskor som inte alls gick att finna på pantbanken för tio år sedan har blivit allt vanligare. Även Rolexklockor, som är lite mer av samlarsorten är flitigt återkommande. Många av de varor företaget låter pantsätta stiger också i värde, exempelvis exklusiva klockor.

– Folk spekulerar lite grand och köper på auktion och det ser vi som en trend som vi sett i andra högkonjunkturer, säger Peter Sundström, vd på pantbanken, till Svenska dagbladet.

Under pantbankens 151 år långa historia har man aldrig haft varor till ett så stort värde som under 2017. Varor för 720 miljoner pantsattes förra året. Det går att jämföra med 2016 då summan var 677 miljoner kronor.

Lånen hos pantbanken fortsätter att växa

Även fast varornas värde stiger på pantbanken är det inte fler människor som tar lån. Däremot fortsätter lånen att växa. Genomsnittslånet var 6 483 kronor 2017 och 6 079 kronor under 2016.

– Det blir större och större lån, man vet att man har pengar och vet att man har råd att hämta tillbaka det. Ibland tror jag att vi har ett yrke på utdöende, att pantbanken i en digitaliserad värld ska bli obsolet, men så har det verkligen inte varit. Det är ett lite unikt lånesätt att man inte hamnar i en skuldfälla utan det är bara varan som är säkerhet, säger Peter Sundström.

I Sverige är det ungefär en kvarts miljon människor som väljer att gå till pantbanken regelbundet. Enligt Peter Sundström är det främst kvinnor som sätter in sina varor på pant. Han tror det beror på att kvinnor i större utsträckning har guld hemma.