närbild på händer med kreditkort som knappar på tangentbordFrån och med den 1 juli ska e-handlare inte få ha kreditbetalning som förvalt alternativ, enligt förslaget från regeringen. Foto. A. and I. Kruk/Shutterstock.com

Privatekonomi

Kreditbetalning ska inte få vara ett förvalt alternativ hos e-handlare. Det säger förslaget som regeringen i dag lämnar till lagrådet. I ett pressmeddelande uttrycker finansmarknadsminister Per Bolund att konsumenten själv måste få välja aktivt vilket betalsätt de vill använda.

I somras berättade vi på Låneguiden om ett förslag från regeringen, som ska förhindra ogenomtänkta kreditköp på nätet. I dag lämnar regeringen det färdiga förslaget om detta till lagrådet. Kärnan i förslaget är att kreditköp ska vara ett aktivt val av kunden i e-handeln, och inte något som bara råkar hända.

Kredit presenteras ofta först och är förvalt

För att konsumenterna ska få en starkare ställning menar förslaget att kreditalternativet inte ska få komma före andra betalsätt i ordningen. Det gör det ofta i dagsläget, och i vissa fall är detta alternativ redan förvalt. Det här är ett av skälen till att kreditbetalning för varor har ökat bland svenska konsumenter.

– Forskning visar att vi är benägna att välja det som kommer upp först eller är förvalt vid presentationer av olika ekonomiska alternativ, säger finansmarknadsminister Per Bolund i regeringens pressmeddelande.

På senare tid har det kommit fram att e-handlarna ibland får ersättning från hemsidans administratör, ifall kunden väljer att betala varan eller tjänsten på kredit. Ett val som alltså inte alltid är medvetet från konsumenten, om nu kreditalternativet redan är ibockat.

Lagförslaget förbjuder e-handlare att särskilt lyfta fram kreditbetalning

Per Bolund tycker att det är orimligt att e-handeln ska kunna leda in konsumenter på att betala varor och tjänster på kredit.

– Det här förslaget förbjuder en sådan marknadsföring och säkerställer att konsumenterna tar en kredit för att de vill ha det, och inte bara för att alternativet är förvalt.

Om förslaget går igenom kommer det nya kravet att skrivas in i lagen om betaltjänster och gälla från och med den 1 juli 2020. Det framgår också av förslaget att marknadsföringslagen ska kunna tillämpas om någon bryter mot kravet.