stressad företagare med räkningar i handen, och Nyamko Sabuni, partiledare för LiberalernaFöretag har varit fortsatt drabbade av pandemin under sommaren. Omställningsstödet ska kunna hjälpa dem att kunna betala sina fasta kostnader, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Foto: KlingSup/Shutterstock.com och Pressbild/Riksdagen

Företagslån

Omställningsstödet till företagare förlängs för att även gälla under sommarperioden, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Syftet är att hjälpa företag som fortsatt att drabbas hårt av pandemin.

I juni infördes ett omställningsstöd som skulle hjälpa företag i Sverige genom pandemin. Stödet skulle också underlätta för företagen att anpassa verksamheten efter rådande förutsättningar.

Stödet gällde till en början månaderna mars och april. Men även under maj drabbades företag lika hårt. Dessutom har juni och juli varit hårda månader för företag som driver säsongsverksamhet, framför allt inom besöksnäringen. Begränsningen av folksamlingar till högst 50 personer kan också ha bidragit till detta.

Av den här anledningen vill regeringen nu förlänga omställningsstödet till att gälla även under perioden maj–juli. Dock måste EU-kommissionen först godkänna det förlängda stödet för att det ska fortsätta gälla.

Krav på företag som vill söka omställningsstöd

För att få stöd för dessa månader ställs vissa krav på företaget. I maj ska företaget ha tappat över 40 procent av sin omsättning jämfört med maj förra året för att få omställningsstöd. För juni och juli krävs ett tapp på över 50 procent från samma period 2019.

Omställningsstödet beräknas på företagets fasta kostnader och motsvarar 75 procent av omställningstappet i procent, precis som tidigare månader. Maxbeloppet för stödet är 75 miljoner kronor per företag för maj månad, och 150 miljoner kronor per företag för juni och juli.

Företag kan söka omställningsstödet för maj, juni och juli fram till den 15 december, skriver SvD Näringsliv.

Staten har betalat ut mindre stöd än väntat

För månaderna mars och april har staten dock betalat ut betydligt mindre omställningsstöd än de räknat med – bara 1,3 miljarder kronor. Men det betyder inte att omställningsstödet inte behöver förlängas, menar Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

– Ett antal företag har inte kunnat bedriva någon verksamhet under sommaren. De kommer att få stor nytta av omställningsstödet. De måste ju betala hyror och andra fasta kostnader.

Kommer ett särskilt stöd för enskilda firmor

Omställningsstödet har dock inte kunnat hjälpa alla företagare med enskild firma. Det beror på att stödet inte ersätter lönekostnader, vilket är den enda större fasta kostnaden för många enskilda firmor.

Enligt Nyamko Sabuni ska regeringen återkomma med ett anpassat stöd för enskilda företagare. Ett sådant stöd har efterfrågats av flera partier utanför regeringen under pandemin, bland annat av Moderaterna.