Regleringar

Att ta snabblån med skyhög ränta kan göra det lätt att hamna i skulder man inte kan ta sig ur. Många gånger anses räntorna allt för höga och det vill nu regeringen få bukt med. Man har därför föreslagit ett räntetak samt en maxtotalkostnad för snabblån. Regeländringen hoppas man ska börja gälla redan i slutet på sommaren.

Regeringen vill stoppa ockerräntor på snabblån med räntetak

Snabblånsbranschen har expanderat kraftigt under många år. Företagen som blir fler och fler har många gånger fått motta hård kritik. Detta på grund av aggressiva reklamkampanjer och räntor på uppåt 50 procent.

För att få stopp på det vill regeringen införa ett räntetak samt en totalkostnad för lån.

– Det är strålande att de politiska makthavarna sätter ned foten. Vi har tjatat länge om att det här skulle ske och det är nu positivt. Många tar de här lånen som ett halmstrå men de blir ett tungt ankare som drar dem ned i skuldsättning, säger Janne Åkerlund, på Kronofogden, till SvD.

Förslaget som kommer från regeringen innebär att räntan inte får överstiga 40 procentenheter över referensräntan, som idag är -0,5 procent.

Det ska inte heller kosta lika mycket att ta ett lån som själva lånet. Det får alltså inte kosta låntagaren 1000 kronor att ta ett lån på 1000 kronor. Om förslaget är tillräckligt för att få bort problemet med ockerräntor återstår att se. Åkerlund menar att lagstiftningen aldrig är tillräcklig så länge det finns företag som försöker kringgå lagarna.

Genom att jämföra snabblånens totalkostnad innan du ansöker om dem kan du redan idag försäkra dig om att slippa ockerräntor

Snabblåneföretagen kommer få lägga om sin verksamhet

Vad som händer med företagen om den nya regeländringen skulle genomföras återstår att se.

– Den här typen av företag har väldigt skilda verksamheter. Jag har svårt att se att de får lägga ned. Det handlar snarare om att de får lägga om delar av sin verksamhet, säger Robert Karlsson, på Finansinspektionen.

Redan i september hoppas man att regeländringen ska träda i kraft.