Lång kö av människor blandat män och kvinnorSCB:s miss med felaktiga arbetslöshetssiffror kan göra att Riksbanken fortsätter på sin räntebana och höjer räntan vid årsskiftet. Foto: Victoria Labadie/Shutterstock.com

Räntor

Felaktiga arbetslöshetssiffror från SCB kan öppna för att Riksbanken höjer räntan. Arbetsmarknaden har varit en orsak till den osäkerhet som råder, men nu kan Riksbanken känna sig tryggare i sin räntebana skriver SvD Näringsliv.

SCB:s arbetslöshetssiffror som de redovisade i september visade sig vara felaktiga, något som öppnar för att Riksbanken kan höja räntan till årsskiftet som de har planerat.

SCB medgav under torsdagen att arbetslöshetssiffran var fel. Att SCB har fel i sin statistik är enligt flera ekonomer som SvD talat med mycket allvarligt.

Ytterst allvarligt med felaktiga arbetslöshetssiffror

Enligt Länsförsäkringars chefsekonom, Alexandra Stråberg, är det väldigt allvarligt, speciellt med tanke på att det sker en avmattning i konjunkturen. Det är ytterst problematiskt att siffrorna inte stämmer överens över tid. Först var de överskattade och sedan underskattade. Det här är något som skadar trovärdigheten.

– Att felet kommer nu, när vi går in i ett nytt läge i ekonomin är allvarligt. Som makroekonom ägnar man sig mycket åt riskbedömning och arbetslösheten är det som känns i magen för människor, säger Alexandra Stråberg. Med felaktigheter i statistiken blir det svårare att göra en bedömning av läget framåt konstaterar hon.

Flera ekonomer anser det olyckligt med SCB:s felaktigheter

Alexandra Stråberg är inte ensam i sitt konstaterande, utan får medhåll av Swedbanks seniorekonom, Knut Hallberg.

Enligt Knut Hallberg är det här väldigt olyckligt. Samtidigt betonar han hur viktiga statistikkällorna är. Arbetsmarknaden har bromsat in, men inte i den storleksklass som SCB har presenterat i sina siffror.

Knut Hallberg tycker det är hatten av för Riksbanken. När alla har talat om en arbetsmarknad som blir allt sämre har Riksbanken stått emot och ifrågasatt arbetslöshetssiffrorna. Redan under septembermötet lyfte de fram sina misstankar om att AKU inte visade rätt.

Riksbanken kan fortsätta sin räntebana

Det här är något som kan påverka den eventuella räntehöjningen som Riksbanken har i sin räntebana. Enligt Knut Hallberg kan Riksbanken nu känna sig tryggare med sina planer. Arbetsmarknaden har varit en orsak till rådande osäkerhet och än så länge är det ingen som vet hur stort mätfelet är.

Det hade varit fel läge att höja räntan vid årsskiftet om SCB:s arbetslöshetssiffror hade varit rätt. Men om de nya siffrorna visar på mildare siffror skulle Riksbanken kunna höja räntan.