Fyra mynthögar som blir högre och högre. Procenttecken ligger på varje mynthög. I bakgrund syns två små modeller av hus.Riksbanken flaggar för att räntan kan höjas återigen i november, men Alexandra Stråberg på Länsförsäkringar tror att det kan vara sista gången. Foto: Deemerwha studio/Shutterstock.com

Räntor

Efter Riksbankens senaste räntemöte står det klart att räntan höjs ännu än gång. Höjningen blir 0,25 procentenheter, vilket innebär att styrräntan nu ligger på 4,0 procent. Riksbanken flaggar också för att räntan kan höjas ytterligare, enligt en artikel i SvD Näringsliv.

Inflationen har visserligen börjat sjunka, men Riksbanken tycker att inflationstrycket fortfarande är för högt. Därmed är det enligt dem motiverat att höja räntan en gång till.

Det är den åttonde gången i rad som Riksbanken höjer räntan, och den har inte legat på en sådan här hög nivå sedan 2008.

Fyra av tre storbanker tror på ytterligare en höjning

Bland storbankerna är de flesta överens om att räntan kommer höjas med 0,25 procentenheter till i november. Den bank som inte håller med är Länsförsäkringar. Chefsekonomen Alexandra Stråberg säger till TT att hon tror att Riksbanken flaggar för ännu en höjning för att stävja inflationen.

– De håller dörren öppen för ytterligare en höjning i november, men eftersom inflationen faller kraftigt i Sverige tror jag att det här är slutstationen, säger hon.

Det som skulle kunna få Riksbanken att ändra sig är enligt henne om inflationen plötsligt skulle börja öka igen, eller om kronan försvagas markant.

Direktionen har beslutat om fler penningpolitiska möten

På mötet beslutade man även att Riksbanken ska öka antalet penningpolitiska möten som de håller varje år, från fem till åtta. Då kan myndigheten snabbare anpassa sig efter det rådande läget och se till att de har en samlad syn på hur ekonomin utvecklar sig.

Att hålla åtta möten varje år är också mer i linje med hur andra riksbanker gör internationellt.

Riksbanken kommer att släppa rapporter i samband med fyra av de åtta penningpolitiska mötena. Rapporterna kommer bland annat att innehålla prognoser för den så kallade räntebanan.