Kvinna tittar på laptop och håller höger hand på tangentbordet. I vänster hand håller hon i ett kreditkort.Personer som använt Qliras betallösning när de har handlat med kort online har blivit bombarderad av mejl från företaget där de erbjuder blancolån. Något som fått både Finansmarknadsministern och en av de större delägarna i Qlira att reagera. Foto: Kite_rin/Shutterstock.com

Privatlån

Qliros mejlutskick har fått både Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen och Staffan Persson, fjärde största ägare i Qliro, att reagera. Qliros bombardering av mejl med erbjudande om blancolån får ministern att hota med åtgärder, skriver SvD Näringsliv.

Staffan Persson, som är en framgångsrik techägare och fjärde största ägare i Qliro, anser att Qliros bombardering av mejl känns kommersiellt tveksam. Till SvD berättar han att han blir irriterad på företag som skickar mejl med samma erbjudande två gånger. När han dessutom får mejl tre och fyra så berättar han om ofoget för vänner och bekanta.

Fler regleringar om det inte sker någon förändring

Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen blir också upprörd över Qliros agerande. Lagstiftningen gällande krediter har skärpts och nu hotar finansmarknadsministern med fler regleringar om det inte sker någon förändring. 

Enligt Åsa Lindhagen är det upprörande att de aktörer som finns på kreditmarknaden inte tar sitt ansvar utan att de genom sin aggressiva och påträngande marknadsföring lockar människor att ta lån.

Företag som lånar ut pengar har ett stort ansvar. Så sent som 2018 skärptes konsumentkreditlagen för att skydda konsumenterna. I en intervju med SvD säger Åsa Lindhagen att hon inte drar sig för att införa ytterligare lagstiftningar om det behövs. 

Finansinspektionen har tidigare uppmanat långivare att ta ett större ansvar 

I början av juni träffade Finansinspektionen, Konsumentverket och Kronofogden flera låneaktörer för att diskutera vilka åtgärder som behövs för att stärka konsumentskyddet. Finansinspektionen har tagit fram förslag på nya verktyg som ska stärka konsumentskyddet. Men tills det att de finns på plats uppmanade man långivarna att ta ett större ansvar för att se till att konsumenter inte far illa.

Återigen uppmanar finansmarknadsministern att alla i branschen måste ta sitt ansvar och göra ansvarsfulla kreditprövningar. 

Enligt Åsa Lindhagen är det särskilt oroande eftersom det oftast handlar om unga människor som drar på sig skulder.

SVD:s reporter fick 18 mejl om lån utan säkerhet

SVD:s reporter använde Qliro när hon köpte en mascara i nätbutiken Caia Cosmetics. Kort efter köpet startades en intensiv kampanj där reportern gång på gång fick erbjudande om blancolån. Hela 18 mejl skickades till reportern om hur snabbt och enkelt det var att låna pengar helt utan säkerhet. 

Konsumentkreditlagen säger att all marknadsföring av krediter ska vara måttfull. Men i Qliros fall är det inte speciellt måttfullt. 

Konsumentverkets jurist, Anna Hult, anser att marknadsföringen inte känns speciellt måttfull med tanke på att syftet var att köpa en mascara, inte att ta ett lån. Något som inte ens efterfrågades vid köpet.