Vy över GöteborgSedan coronautbrottet har priserna på enrumslägenheter i Stockholm och Göteborg rasat. Men behovet kvarstår och volymerna på bostadsmarknaden är lika stora som under samma period 2019. Foto: Thomas Dekiere/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

För bostadsmarknaden brukar våren vara en blomstrande tid och vanligtvis så säljs det flest bostäder under våren. Men nu visar det sig att läget är ett annat och det är tydligt att framför allt ettor har tappat i pris i Stockholm och Göteborg, skriver SvD Näringsliv

SvD har tagit fram färsk statistik som visar att det går trögt på bostadsmarknaden, framför allt för ettor i Stockholm och Göteborg där det syns ett tydligt pristapp.

Tydlig prisnedgång i Stockholm och Göteborg

Prisnedgången på ettor i Stockholm, Göteborg och Malmö började redan i mars. I maj låg priset per kvadratmeter på ettor på 84 500 kronor i Stockholms kommun. Det är en tydlig nedgång från februari då kvadratmeterpriset låg på 88 321 kronor.

Kvadratmeterpriset på en etta i stor-Göteborg låg på 58 474 kronor i februari och i maj på cirka 56 600 kronor. I stor-Malmö ser det annorlunda ut. I februari låg kvadratmeterpriset på en etta på 35 617 kronor och i maj på 36 200 kronor.

Flyttbehoven består och volymerna är lika stora som under 2019

Enligt Per-Arne Sandegren, analyschef Svensk mäklarstatistik har ettorna påverkats av den allmänna dämpningen på bostadsmarknaden. Priset på ettor rör sig ofta beroende på vart i Sverige man tittar.

Dessutom konstaterar Per-Arne Sandegren att flyttbehoven finns fortfarande kvar och i branschen ser man lika stora volymer på marknaden som under 2019.

Handelsbanken tror att priserna kan falla upp till 20 procent

Enligt Handelsbankens senaste prognos kommer priserna att fortsätta fall med åtminstone 10 procent. Om coronakrisen blir mer utdragen kan det ske ett prisfall på upp till 20 procent. 

Men det är sensommaren och hösten som kommer avgöra hur prisutvecklingen på de mindre lägenheterna kommer att se ut. Många flyttar för att studera eller börja på sitt första heltidsjobb. Under 2019 var priserna faktiskt som högst just i augusti.

Både köpare och säljare blir mer och mer optimistiska

Enligt Henrik Rundgren, mäklare på Notar, var det många som drog i handbromsen i början av pandemin när börsen rasade eftersom många av de mindre lägenheterna köps tillsammans med föräldrar och finansieras oftast med pengar från aktier eller fonder.

Men nu tycker han att läget ser annorlunda ut både säljare och köpare verkar ha fått tillbaka förtroendet för bostadsmarknaden.

Handelsbankens syn på marknaden är mer negativ 

Men Henrik Rundgrens bild av marknaden delas inte av alla. Christina Nyman, chefsekonom Handelsbanken, menar att osäkerheten för en återhämtning är väldigt stor. Om det blir en andra smittovåg eller om oron för en andra smittovåg är stor så kanske det inte blir nån återhämtning.