Solig morgonvy över flerbostadshus i centrala StockholmDen ökade smittspridningen av covid-19 och de finanspolitiska åtgärder som krävs gör att flera bedömare tror att Riksbanken lämnar räntan oförändrad. Foto: Hans Baath/Shutterstock.com

Bolån

Nästa vecka är det dags för Riksbanken att lämna nästa räntebesked. Men rådande läge med en ökad smittspridning av covid-19 gör att flera bedömare tror på bibehållen nollränta. Icabankens Magnus Hjelmér är en av dem som tror på låga räntor under en lång tid framöver, skriver SvD Näringsliv

Magnus Hjelmér, privatekonom på Icabanken, säger att vi just nu befinner oss i ett läge som är extra känsligt. Just nu är läget komplext. Spridningen av covid-19 ökar, finanspolitiska åtgärder krävs och vi väntar på Riksbankens kommande räntebesked. 

Flera bedömare tror att Riksbanken lämnar räntan oförändrad

Finansminister Magdalena Andersson sade under en presskonferens i mitten av veckan att det under rådande omständigheter är svårt att bedöma det ekonomiska läget.

Flera av bedömarna tror på fortsatt nollränta och en låg ränta under en lång tid framöver. Magnus Hjelmér säger i en intervju med SvD Näringsliv att han räknar med att Riksbankens besked är att räntan kommer att lämnas oförändrad och att Riksbanken kommer att öka stödköpen av obligationer. 

Välj rörlig ränta om du inte har känslig ekonomi

Centralbankernas försök att stimulera ekonomin har lett till att det är relativt billigt för bankerna att låna pengar. Just nu råder det priskrig på bolån. Att binda sitt lån på ett eller två år är många gånger billigare än att ha bolån med rörlig ränta. Men Magnus Hjelmér anser inte att det är läge att binda boräntan nu. Hans bedömning är att man kan ligga kvar på rörlig ränta.

Det är väldigt liten skillnad mellan rörlig och bunden ränta jämfört med risken i omvärlden. Det är svårt att säga hur en andra våg av covid-19 slår mot företagen. Om man skulle bli av med sitt arbete och tvingas flytta kan det bli dyrt om man har bundit bolånen. Samma gäller om man väntar barn och inom kort behöver byta till en större bostad. 

Magnus Hjelmér anser att man bör välja rörlig ränta. Men om du har en känslig ekonomi kan det vara läge att binda räntan på ditt bolån.