Ung kvinna med brunt hår och en vinröd topp pratar i telefon och håller i ett paket.Ponture vill öka möjligheten för småföretagare att få lån och kunna utveckla sin verksamhet. De 145 miljoner kronorna från Europeiska investeringsfonden ska gå till unga personer, kvinnor eller personer med utländsk bakgrund. Foto: YP_Studio/Shutterstock.com

Företagslån

Europeiska investeringsfonden har garanterat långivaren Ponture 145 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta till svenska mikroentreprenörer där unga kvinnor, kvinnor eller personer med utländsk bakgrund kommer att prioriteras, skriver Di Digital.

Ponture är en låneförmedlare som förmedlar lån till företag. I dag förmedlar Ponture tre olika lån: mikrolån, makrolån och tillväxtlån. Sverige har ett stort antal småföretagare och enligt Tillväxtverket har 96 procent av företagen färre än 10 anställda. 

Småföretagare har svårt att få lån trots god ekonomi

I dag har småföretagare svårt att få lån hos de etablerade bankerna. Nu vill Ponture rikta fokus mot Sveriges småföretagare, även kallade mikroentreprenörer.

Enligt Pontures vd och grundare, Hamed Ordibehesht, är det svårt för småföretagare att få lån. De prioriteras inte på den svenska kapital- och lånemarknaden även fast de ekonomiska underlagen visar att de borde kunna få ett lån.

145 miljoner kronor öronmärkta till mikroentreprenörer

Nu har den Europeiska investeringsfonden garanterat Ponture 145 miljoner kronor. Pontures nya fokus på mikroutlåning innebär ett nytt affärsområde med egen utlåning. Pengarna ska täcka 90 procent av utlåningen. Mikrolånen som ligger mellan 10 000 och 250 000 kronor ska gå till egenföretagare som är unga, kvinnor eller personer med utländsk bakgrund. 

Enligt Paolo Gentiloni, EU-kommissionär med ansvar för ekonomi, kommer pengarna från den Europeiska investeringsfonden kunna hjälpa cirka 1 000 småföretagare att få sin verksamhet att växa. 

Nytt marknadssegment med stor potential

Pontures medgrundare och styrelseordförande Carl-Viggo Östlund, tidigare vd för bland annat SBAB och Nordnet anser att det här marknadssegmentet har en stor potential och innebär en sund affär. Enligt honom är nästa steg för Ponture att utöka lånekapaciteten och på så vis kunna erbjuda lån till fler entreprenörer.

Än så länge har bolagets omsättning inte tagit fart. Under förra året var omsättningen 368 000 kronor och man gjorde en förlust på 1,5 miljoner kronor. 

Under förra året omsatte bolaget 368 000 kronor och gjorde en förlust på 1,5 miljoner kronor.