Rosa spargris som står på tangentbordet på en uppfälld laptopSparekonomernas bästa tips för en bättre privatekonomi är att flytta lönen från lönekontot till ett sparkonto. För långsiktigt sparande rekommenderar de ett investeringssparkonto. Foto: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Privatekonomi

Snart är det dags för årets första lön att gästa lönekontot. Sparekonomernas råd är att flytta pengarna som trillar in på lönekontot direkt eftersom lönekontot oftast saknar ränta, skriver SvD Näringsliv.

Privatekonomin ljusnar när vi närmar oss årets första löneutbetalning. Enligt sparekonomer som SvD Näringsliv har talat med, bör man flytta pengarna från lönekontot så fort som möjligt eftersom lönekontot oftast inte erbjuder någon ränta.

När räkningarna är betalda bör du flytta pengar från lönekontot

När lönen trillar in på kontot säger Emma Persson, privatekonom hos Länsförsäkringar, att man i ett första steg ska hålla koll på sina utgifter, betala räkningarna och när det är klart bör man flytta pengarna från lönekontot.

Enligt Emma Persson är det dumt att ha de pengarna du inte behöver på ett konto som inte erbjuder någon ränta. 

Emma Perssons råd är att hitta en bank som erbjuder både ränta och insättningsgaranti. Ytterligare en sak att tänka på är att man ska prioritera en buffert som man sparar på ett sparkonto. Det vore bra om sparkontot även erbjöd ränta. Fast det viktigaste är att det finns en buffert och att den är lättillgänglig.

Ett konto för dagliga utgifter och ett för långsiktigt sparande

Sparekonomen Claes Hemberg håller med Emma Persson om att man bör flytta pengarna från lönekontot. Enligt Claes Hemberg är det bra att ha en del som man använder till vardags och en del som man sätter av för långsiktigt sparande.

Han betonar dock att vi inte väljer sparkonto efter ränta, eftersom det låga ränteläget gör att det knappt finns några sparkonton som erbjuder ränta. I stället väljer vi att spara pengarna på ett sparkonto för att det ska finns pengar ifall det dyker upp oförutsedda utgifter.

Investeringssparkonto för långsiktigt sparande

När det gäller det långsiktiga sparandet bör man använda investeringssparkonton eftersom de har lägst skatt. Ett tips är att spara i en billig global- eller Europafond. Att spara mycket pengar i räntefonder är inte det bästa när räntorna inte ger något. 

Emma Persson håller med om att en bra modell för ett långsiktigt sparande är ett investeringssparkonto. Ett långsiktigt sparande bör utsättas för risk och då kan man med fördel spara i till exempel aktiefonder.