Man sitter vid ett bord och räknar på en miniräknare med sin högra hand och skriver på en laptop med sin vänstra hand.Om du är oroad över coronaviruset och sitter hemma är det läge att gå igenom ekonomin och rensa upp bland onödiga utgifter. Foto: ZozerEblola/Shutterstock.com

Privatekonomi

Antalet smittade av coronaviruset fortsätter att öka. I SvD Näringslivs serie om hushållens ekonomi i oroliga tider tipsar Länsförsäkringars sparekonom Emma Persson om vad hushållen bör tänka på.

Utbrottet av coronaviruset fortsätter och allt fler människor har smittats över hela världen. Vi vet inte vilken effekt coronaviruset kommer att ha på den globala ekonomin. Men enligt Emma Persson, sparekonom på Länsförsäkringar, finns det flera saker hushållen bör tänka på när det råder oroliga tider. 

Riksbanken redo att vidta åtgärder om det behövs

Alldeles nyligen sänkte den amerikanska centralbanken räntan med 0,5 procentenheter, något som var väldigt oväntat. Den svenska Riksbanken och finansminister Magdalena Andersson har klargjort att de är redo att agera om det skulle behövas.

För att stimulera ekonomin vid en kris är det enligt Emma Persson mest troligt att Riksbanken stödköper räntepapper med ungefär 25 till 50 miljarder kronor. 

Riksbanken följer utvecklingen och det ska inte uteslutas helt att det kan ske en räntesänkning vid nästa räntemöte i april. Hushållen bör kunna räkna med att boräntorna kommer förbli låga under en längre tid framöver. Men man bör hålla koll på sin egen ekonomi. Det är dock aldrig en bra idé att slappna av helt bara för att prognoserna visar på att boräntan kommer att vara låg en tid framöver. 

Att binda en del av bolånet kan skapa trygghet

Enligt Emma Persson behöver man inte springa benen av sig om man tror att boräntorna kommer att vara låga ett bra tag framöver. Men det är alltid bra att vara förberedd på vad som kan hända. Att binda en del av lånet kan vara en bra idé om man vill känna sig lite tryggare. Man bör utgå ifrån sin magkänsla och ekonomi i framtiden.

Börsen svänger och går upp och ner och man bör inte drabbas av panik och dra bort sitt sparande i ren panik, och för många handlar det om att fortsätta spara. Men om du undviker stora folksamlingar och väljer att sitta hemma är det enligt Emma Persson ett perfekt tillfälle att rensa upp bland utgifterna och se till att du är väl rustad inför framtiden.