Liberalernas talesperson Mats Persson och finansminister Magdalena Andersson har olika syn på vem den slopade uppskovsräntan kommer att gälla för. Foto: Pressbild/Liberalerna och Kristian Pohl/Regeringskansliet
RäntorNågon gång fram till 2022 kommer uppskovsräntan att ha avskaffats. Men det råder delade besked om när reglerna ändras och om de ska gälla även tidigare försäljningar. Oklarheterna kan ha negativ påverkan på bostadsmarknadens rörlighet, skriver SvD Näringsliv.
Uppskovsräntan är den ränta som du betalar varje år för att få skjuta upp reavinstskatten efter att ha sålt en bostad. Den årliga uppskovsräntan ligger på 0,5 procent av vinsten från försäljningen.
I fjol kom regeringen, Liberalerna och Centerpartiet överens om att uppskovsräntan ska avskaffas senast 2022. Däremot är partierna inte överens om exakt när detta ska ske.
Liberalerna vill slopa räntan efter att uppskovstaket återinförs
Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson vill avskaffa uppskovsräntan så snart som möjligt efter en annan regeländring, som kommer att införas sommaren 2020. Då införs nämligen ett nytt tak för hur mycket skatt man kan skjuta upp: tre miljoner kronor. I samband med detta bör det vara tydligt för villaägare vilken ränta som gäller, menar Mats Persson.
Det återinförda uppskovstaket gäller dock inte per ägare, utan per fastighet som säljs. Det poängterar Olof Wallin, Skatteverkets rättsliga expert på kapitalbeskattning.
– Är det till exempel två makar som äger hälften var kan maximalt uppskov bli 1,5 miljoner för var och en av dem, säger Olof Wallin.
Oklart om ändringen gäller tidigare försäljningar
Enligt Mats Persson kommer den slopade uppskovsräntan att gälla även retroaktivt, och alltså omfatta dem som betalar räntan i dag. Men finansminister Magdalena Andersson delar inte hans uppfattning.
– Det framgår inte av januariavtalet och är en fråga för budgetförhandlingarna, eftersom det påverkar kostnaden för reformen, säger Magdalena Andersson.
Angående datum för slopandet av uppskovsräntan kommer det att bestämmas under budgetförhandlingarna, enligt finansministern.
Bostadsmarknaden kan påverkas av beskeden
Varken Mats Persson eller Magdalena Andersson anser att osäkerheten om reglernas införande kommer att påverka rörligheten på bostadsmarknaden. Men Johan Nordenfelt, informationschef på mäklarfirman Erik Olsson, menar att beskedet om en kommande regelförändring bromsar bostadsmarknaden då många väntar med att sälja till efter införandet.
I Stockholm sjunker just nu utbudet på både bostadsrätter och villkor, vilket verkar tyda på att Johan Nordenfelts tes stämmer.