Reklamaffisch på Taylor Swifts album The Tortured Poets Department.I motsats till vad ekonomerna trodde sjönk inte inflationen i maj utan låg kvar på samma nivå. Taylor Swifts konserter i Stockholm har pekats ut som en möjlig orsak. Foto: rblfmr/Shutterstock.com

Inflation

Ekonomerna trodde att inflationen i maj skulle sjunka till Riksbankens mål på 2 procent. Så blev dock inte fallet. I stället låg inflationen kvar på samma nivå enligt KPIF-måttet, nämligen 2,3 procent. Enligt en artikel i SvD näringsliv kan Taylor Swifts konserter i Stockholm vara en bidragande orsak.

Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg säger till tidningen att det här är ett bakslag i kampen mot den ökande inflationen. Det här innebär att den sista sträckan mot 2 procent kan bli mer långdragen än förväntat. Vi har sett samma tendenser i USA och EU.

Tittar man på KPI-måttet har inflationen sjunkit från 3,9 till 3,7 procent.

Taylor Swift kan ha ett finger med i spelet

En av de kostnader som minskade allra mest under maj var el- och drivmedelspriserna, som sjönk med 13,3 procent. Priserna på paketresor och logi ökade dock kraftigt, med 19,7 respektive 11,2 procent. Redan innan de senaste inflationssiffrorna offentliggjordes spekulerades det mycket om Eurovision och Taylor Swifts konserter skulle påverka inflationen.

Enligt ett inlägg på X från SCB:s produktansvarige John Eliasson hade Swift och Mello en marginell effekt. SEB skriver vidare i en analys att tjänstepriserna brukar vara höga i maj. De menar att pristrycket visserligen kan ha påverkats av Eurovision och Taylor Swift, men de vill samtidigt tona ned vilken effekt specifika evenemang kan ha på inflationen.

Alexandra Stråberg säger: ”Det är möjligt att det finns en Swift- och Eurovision-effekt. Hotellpriserna har gått upp ganska mycket, men det är temporärt.”

Tror på tre räntesänkningar i år

Trots bakslaget i inflationssiffrorna håller Länsförsäkringar fast vid sin prognos på tre ytterligare räntesänkningar i år. Däremot menar Alexandra Stråberg att risken för att det bara blir två sänkningar har ökat.