Närbild på kvinna som väger en paprika i matbutik.I motsats till förväntningarna ökade inflationen något i februari. Livsmedelspriserna fortsätter vara den största boven, och grönsaker sticker ut allra mest. Foto: Mulevich/Shutterstock.com

Inflation

Analytikerna trodde att inflationen skulle gå ner något under februari, men nu visar det sig att det blev tvärtom. Inflationen har stigit från 9,3 till 9,4 procent. Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, säger till SvD Näringsliv att det är en besvärande situation för Riksbanken.

Precis som tidigare är det främst livsmedelspriserna som driver inflationen. Priserna för livsmedel ökade 2,8 procent i februari.

LO-ekonomen Torbjörn Hållö kallade detta för ett ”skitutfall” på Twitter. Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, säger en liknande kommentar till TT: ”Det är en kalldusch.”

Sätter press på Thedéen och Riksbanken

Att inflationen fortsätter öka sätter helt klart press på Riksbanken att agera, säger Alexandra Stråberg. Enligt henne kan vi vänta oss en dubbelhöjning av räntan i april.

Även Nordeas chefsekonom Annika Winsth tror att Riksbanken kommer att höja räntan. Men hon tycker samtidigt att de ska vara försiktiga och inte pressa ekonomin för mycket. Hon menar att det är värre med en bostadskrasch än att inflationen fortsätter att vara hög ännu en tid.

Därför tycker hon att en höjning på 0,25 procent bör räcka.

Kraftig ökning av lismedelspriserna det senaste året

På ett år har livsmedelspriserna ökat med 22,1 procent. Priserna på matvaror har inte ökat så mycket sedan 1950-talet. Ökningen har slagit igenom i alla kategorier, men det är framför allt grönsakspriserna som sticker ut, enligt Statistiska centralbyrån.

Och även om inflationen börjar gå ner kommer matvaror troligtvis fortsätta vara dyra, och till och med öka ännu mer enligt Annika Winsth. Det kommer ta tid innan de lägre råvarupriserna syns i butikshyllorna.

Inflationen sjunker i USA

I USA har inflationen sjunkit för åttonde månaden i rad. I februari låg den på 6 procent, jämfört med 6,4 procent i januari.

Enligt SEB:s chefsekonom Jens Magnusson är det precis vad de hade förväntat sig. De här siffrorna ändrar inte heller deras ränteprognos inför nästa räntebesked. De tror fortfarande på en höjning med 25 punkter.