Kollage: Till vänster Per Jansson, vice riksbankschef. Till höger bild på hyresbostäder.Vice riksbankchef Per Jansson var en av talarna på en branschdag för bostadsbranschen. Han talade om framtiden för bostadsmarknaden i en tid av kris. Foto: Pressbild/Riksbanken, Konmac/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Riksbankschefen Per Jansson talade på en branschdag för bostadsbranschen förra veckan. Branschen har länge åtnjutit en stadig prisuppgång, men nu är framtiden mer oviss. På vissa håll har marknaden redan svalnat, rapporterar SvD Näringsliv.

Per Jansson säger att inflationen förmodligen kommer stiga till nivåer som vi inte har sett på flera decennier. Det kan så klart påverka reporäntan, vilket i sin tur påverkar bostadsbranschen. Höjer bankerna sina räntor påverkas både de som redan äger en bostad och de som ska köpa en bostad.

Krävs en ”trigger” för att bostadspriserna ska sjunka

Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, är inte säker på att kriget kommer påverka bostadspriserna till det negativa. Enligt honom behövs det något som utlöser ett prisfall för att något drastiskt ska ske med bostadspriserna. Vilket det enligt honom ännu inte finns.

– Räntan är nästan allt. Den stora risken är om en överraskande hög ränta importeras till Sverige, säger Wall­ström.

Historiska erfarenheter visar snarare att krig kan pressa ner ränteläget. Om Sverige inte blir inblandade i kriget kan räntorna till och med stiga långsammare än väntat. Andreas Wallström tror på en lägre inflation i det långa loppet.

Bostadsmarknaden förändras

Hur som helst sker stora förändringar på bostadsmarknaden just nu. Det har byggts ovanligt många bostäder i Sverige de senaste åren. Under 2017 blev det till och med svårt att sälja bostadsrätter i Storstockholm. Då började man i stället bygga fler hyresrätter.

Men nu börjar man se en mättnad även för hyresrätter, åtminstone när det gäller nyproduktion. Efterfrågan minskar. Forskaren Bo Söderberg tror att dyra lägenheter i sämre lägen kommer att stå tomma även i Storstockholm i slutet av 2022.

Nytt räntebeslut väntas i slutet av april

I slutet av april ska Riksbanken komma med nytt räntebesked. Det är svårt att veta om räntan kommer höjas eller inte. Per Jansson menar att Riksbanken inte vill bromsa den återhämtning som har skett sedan pandemin.

– Men summa summarum har Sverige hygglig återhämtning efter pandemin, mycket snabbare än vi trodde för bara några månader sedan. Det är i och för sig bra när vi nu går in i nästa kris. Tyvärr verkar dessa kriser avlösa varandra för jämnan, avslutar Per Jansson.