Vd för Volvo Cars.Volvo Cars omsättning har rasat, och samtidigt stiger det nyligen börsnoterade företaget i kurs med 29 procent. I sin delårsrapport utvecklar vd Håkan Samuelsson sina tankar om saken. Foto: Pressbild/Volvo Cars

Ekonomi

Efter att ha börsnoterats den 29 oktober har Volvo Cars resa på börsen kantats av både starka upp- och nedgångar. I veckan hade Volvo Cars haft ett kurslyft på 29 procent. Samtidigt upplever företaget just nu ett starkt vinstras, skriver SvD.

Precis som många andra tillverkare har Volvo Cars haft problem med produktionen på grund av komponentbrist. Det har resulterat i ett vinstras samtidigt som företaget upplever ett kurslyft på börsen. Nu hoppas vd Håkan Samuelsson att årets sista kvartal även ska öka omsättningen.

Sjunkande omsättning men hoppet högt

Omsättningen för Volvo Cars föll med sju procent under årets tredje kvartal, ställt mot föregående år. Försäljningsvolymen föll den också, med 17 procent i jämförelse med ett år tidigare. Vinsten som nu redovisas från Volvo Cars sida ligger 1 239 miljoner kronor under förra årets tredje kvartal.

Vinstraset kan till viss del förklaras av komponentbristen, vilken drabbat flera tillverkare. Det handlar bland annat om bristen på halvledare, som slog hårt mot industrin under det senaste kvartalet. Trots att Volvo Cars nu rapporterar att tillgången på komponenter verkar bli bättre i årets slutskede, räknar de ändå med att produktionen inte kommer att komma upp i de siffror som de skulle önska.

– Tillgången på komponenter har förbättrats under fjärde kvartalet, men bristen på halvledare inom industrin kommer fortsatt att vara en begränsande faktor, skriver vd på Volvo Cars, Håkan Samuelsson i sin delårsrapport.

Fortsatt satsning på elbilar

Elektrifieringen av Volvo Cars är i full gång och Håkan Samuelsson fortsätter med att berätta att Volvo Cars också inlett produktionen av C40 Recharge – en ren elbil från Volvo Cars.

– Efter att ha levererat vår första helt elektriska Volvo för ett år sedan, utgör helt elektriska bilar fyra procent av den totala försäljningen i tredje kvartalet, förklarar Håkan Samuelsson i sin delårsrapport.

Nu vill Volvo Cars satsa på att öka den elektriska bilproduktionen i flera länder.