Kollage Swedbanks vd Jens Henriksson och Swedbanks logga på grå väggSwedbanks vd, Jens Henriksson, fortsätter att städa upp bland bankens kunder. De kunder som har ofullständiga uppgifter riskerar att få sina konton frysta. Foto: Press/Swedbank och A. Aleksandravicius/Shutterstock.com

Banknyheter

Städningen efter den misstänkta penningtvättskandalen hos Swedbank fortsätter. Kunder riskerar att de får frysta konton och blir utslängda från banken om de inte fyller i alla uppgifter korrekt, skriver SvD Näringsliv.

Swedbankchefen Jens Henriksson fortsätter att städa upp efter den misstänkta penningtvättskandalen. De kunder som inte har fyllt i sina uppgifter korrekt måste göra det snarast, annars riskerar de att deras konton blir frysta eller att de blir utslängda från banken. Detta gäller alla kunder, även småkunder.

Ordentlig utrensning av kunder som saknar uppgifter

På en presskonferens säger Jens Henriksson att de kommer att frysa konton för de kunder som inte har fyllt i tillräckliga kunduppgifter och de enskilda föreningar som inte kan uppvisa årsredovisningar.

Enligt de regelverk som finns är banken tvungen att ”känna” sina kunder. De kunder som inte har fyllt i uppgifter om sig själva kan banken inte ha kvar. Det kommer leda till att Swedbank i slutändan ser till att de kunderna lämnar Swedbank.

Penningtvättskandalen gjorde det dyrt för banken att låna

Den misstänkta penningtvättskandalen som avslöjades förra året har drabbat Swedbank hårt. Den gjorde att investerarna blev oroliga, och därmed blev det dyrare för banken att låna pengar.

Penningtvättskandalen påverkade även bankens bolånekunder. Av befintliga bolån hade Swedbank 19 procent av marknadsandelarna, men bara 12 procent av marknadsandelarna när det gällde nyutlåning. 

Kommer inte att sänka räntan för att locka nya kunder

Trots att banken får lägre kostnader efter att Riksbanken höjde räntan finns det inga planer på att sänka boräntan. Enligt Jens Henriksson vill man inte slåss om kunderna genom att kunna erbjuda de lägsta priserna, utan genom att erbjuda ett fullsortiment. 

Efter det gångna året med den misstänkta penningtvättshärvan kommer Jens Henriksson även att frysa de bonusar som uppgår till 13 miljoner kronor för 170 chefer på olika nivåer. 

När Swedbank sist frös bonusarna var det vid finanskrisen. Då var det flera nyckelpersoner som hoppade av, men den här gången gäller det bara cheferna.