Bord med spargris, miniatyrhus i trä, några mynt och en kvinna som stoppar en sedel i spargrisen.Riksdagen har beslutat att slopa uppskovsräntan på bostadsförsäljningar. En av anledningarna är att man vill öka rörligheten på bostadsmarknaden. Foto: Yongcharoen_kittiyaporn/Shutterstock.com

Bolån

Räntan på uppskov vid bostadsförsäljningar slopas. Det betyder att den som sålde sin bostad under tiden 2014 till 2019 kan få tillbaka den skatt de redan har betalat in, eller delar av den, rapporterar SVT.

De nya reglerna med slopad uppskovsränta gör det möjligt att få tillbaka inbetald skatt från tidigare bostadsvinster. Om du under de senaste sex åren har sålt en bostad och gjort en vinst som du redan betalat in skatt för kan du ansöka om att få tillbaka hela eller delar av den.

De som tidigare begärt uppskov kan begära omprövning

Den nya regeländringen innebär att det inte kommer att kosta någonting att skjuta upp vinstskatten på sålda bostäder från och med inkomståret 2021. Den som sålt sin bostad och inte har begärt uppskov kan göra det i efterhand om man har köpt en ny bostad. De nya reglerna gäller även gamla bostadsuppskov. Den som tidigare har betalat in uppskovsräntan kan nu begära omprövning hos Skatteverket

Det finns två grupper som berörs av detta: de som har sålt en bostad och köpt en ny bostad och skjutit på att betala vinstskatten, samt de som har betalat in skatten för sin sålda bostad mellan 2014 till 2019.

Slopad uppskovsränta ska öka rörligheten på bostadsmarknaden

Anledningen till att Riksdagen väljer att ändra på reglerna och slopa uppskovsräntan är för att öka rörligheten på bostadsmarknaden. Det betyder inte att skatten på försäljningen tas bort. Men du behöver inte betala räntan på uppskovet. I slutändan kommer du ändå alltid behöva betala vinstskatt på din bostadsförsäljning.  

Kolla upp om du har rätt att få tillbaka pengar

Uppskovsräntan infördes 2008 för att finansiera fastighetsskatten som då togs bort. En del anser att uppskovsräntan har lett till inlåsningseffekter på bostadsmarknaden, något som staten nu försöker ta bort genom att slopa räntan på uppskovet. Reglerna har ändrats flera gånger sedan 2008.

Enligt Skatteverket bör du som har sålt en bostad under de senaste sex åren logga in på Skatteverkets hemsida och kontrollera om du har rätt att få tillbaka pengar.