närbild på kvinna som håller i en smartphoneEn del unga tycker att det är självklart att sms-låna till aktieköp, men många har dåliga erfarenheter av konsekvenserna. Foto: redart14/Shutterstock.com

Privatekonomi

Enligt en granskning från SVT marknadsför flera snabblåneföretag sms-lån för att köpa aktier. Organisationen Sveriges konsumenter är mycket kritiska till fenomenet och menar att det kan bidra till överskuldsättning.

Intresset för aktier har ökat kraftigt bland ungdomar den senaste tiden. Det tycks flera företag som erbjuder snabblån ha tagit vara på. SVT menar att allt fler låneföretag marknadsför sms-lån just med syftet att köpa aktier för pengarna.

Det finns också ett par aktierådssajter som är sponsrade av snabblånebolag.

Sveriges Konsumenter: Oansvarig marknadsföring

Jan Bertoft är generalsekreterare för den ideella organisationen Sveriges Konsumenter. Han tycker att det här är en mycket oroväckande utveckling, med tanke på riskerna att låna snabbt och dyrt för att köpa aktier på ren chansning.

– Det är oansvarigt att locka unga, kanske oerfarna konsumenter till att tro att det här är ett quick fix och att det finns någon sorts garanti i det hela, säger han till SVT. 

Kronofogden har nyligen rapporterat att dubbelt så många 18–30-åringar ansökte om skuldsanering 2020 jämfört med 2019. Det framgick dock inte i statistiken hur många av skulderna som berodde på lån till aktieköp. Jan Bertoft tror dock att det kan leda till högre skuldsättning hos befolkningen.

Skilda erfarenheter av aktieköp med hjälp av lån

SVT har varit i kontakt med flera personer som lånat pengar för att köpa aktier, och som delat ganska olika erfarenheter.

En tycker inte att det är några konstigheter alls att investera lånade pengar i aktiemarknaden. En annan gjorde det hösten 2019 för att sedan förlora pengar på en snabbt sjunkande börs när pandemin satte igång 2020.

Krävs samma försiktighet som lån till spelande

Det är förbjudet i Sverige att låna pengar för att spela på nätcasinon och liknande. Och enligt Jan Bertoft finns det vissa likheter mellan spelberoende och intresse för börsen hos unga.

Man måste komma ihåg att krediter inte är en vara man kan marknadsföra till vad som helst, säger han. Särskilt under rådande omständigheter när börsen är osäker och snabbt kan förändras bör man som investerare vara väldigt försiktig, tycker Jan Bertoft.