Riksbankens gamla kontor i Uppsala.En utvärdering av Riksbankens agerande under inflationen konstaterar att styrräntan borde ha höjts snabbare. Foto: Daria Trefilova/Shutterstock.com

Räntor

Riksdagens finansutskott gav en grupp forskare i uppdrag att utvärdera Riksbankens agerande för att hindra inflationen. Rapporten har nu kommit, och den fastställer att Riksbanken inte gick till handling så snabbt som de borde. Deras inflationsprognoser var också undermåliga, skriver SvD Näringsliv.

Rapporten fastställer dock även några positiva saker som Riksbanken gjorde. De uppfyllde målet om prisstabilitet och lyckades etablera trovärdighet för inflationsmålet. Dessutom verkar trovärdigheten inte ha förändrats trots den höga inflationen.

Styrräntan borde ha höjts tidigare

Forskarna som gjorde utvärderingen anser att Riksbanken väntade för länge med att strama åt penningpolitiken. Enligt rapporten borde styrräntan ha höjts redan i februari 2022. Dessutom borde Riksbanken ha sålt tillgångar ur sin värdepappersportfölj tidigare för att strama åt penningpolitiken ytterligare.

I utvärderingen kritiseras även Riksbankens inflationsprognoser. I ett pressmeddelande skriver riksdagen att prognoserna var undermåliga, trots de osäkerheter som fanns.

Öppen utfrågning i finansutskottet

Den 30 maj anordnar finansutskottet en öppen utfrågning som uppföljning på rapporten. Där kommer bland annat riksbankschefen Erik Thedéen och andra ledamöter från Riksbanken delta.

Forskarna som har gjort utvärderingen kommer också att vara med. Dessa forskare är professor John Hassler, professor Per Krusell och docent Anna Sein.

Thedéen håller med om kritiken

I en annan artikel skriver SvD att Thedéen i det stora hela håller med om kritiken. Han menar att Riksbankens ledamöter inte är nöjda med prognoserna de gjorde förra året.

– Det är klart att det inte satt någon i Riksbankens ledning då som inte tycker att vi skulle ha höjt tidigare, givet att vi vet att inflationen blev ett stort problem. Men jag tycker att den diskussionen blir ganska akademisk, för vi visste ju inte, säger han till SvD.