Bolån

Med den nya tjänsten Enkla konkurrerar bolaget bakom jämförelsetjänsten Lånbyte med storbankerna. Här erbjuder man bolån till rekordlåga räntor. Målet är att låna upp 100 miljarder på 18 månader.

Det nya bolaget har marknadens lägsta ränta

Enkla är den nya tjänsten från startupbolaget Simplex. Med Enkla vill man erbjuda bolån till rekordlåg ränta på 0,95 procent fördelat på tre år och därmed konkurrera med storbankerna.

Alexander Widegren, vd och grundare av Simplex, menar i en intervju med Di Digital att det inte finns några dolda avgifter och att lika villkor gäller för alla på Enkla.

–Vi erbjuder marknadens lägsta bolåneränta. Men vi gör bara byten av existerande bolån med en belåningsgrad på högst 85 procent. Det är samma villkor för alla, 0,95 procent bundet på tre år. Vi har inga dolda avgifter, ger inga rabatter och man kan låna upp till fem miljoner kronor, säger han.

Den motsvarande räntan hos de konkurrerande bankerna ligger på 1,6 procent vilket gör att räntan hos Enkla är väldigt låg.

Genom att utfärda bostadsobligationer på den internationella bostadsmarknaden har man som mål att låna upp 100 miljarder kronor på 18 månader. Skulle målet uppfyllas tar man sig an 3 procent av den svenska marknaden för bostadslån.

Ordförande i Simplex och rådgivare hos storägaren NFT Ventures är Elisabeth Thand Ringqvist.

– Pengarna tas in i etapper. Först en miljard under våren, sedan fem miljarder efter det. Intresset är stort och vi har kapacitet att ta in 100 miljarder kronor inom 18 månader. Men vi skalar upp i den takt marknaden utvecklas, både när det gäller placeringarna och efterfrågan på lånen, säger Thand Ringqvist till Di Digital

Enklas koncept är inte helt riskfritt

Det senaste halvåret har digitalt förmedlade bolån med lägre ränta blivit verklighet i Sverige. Om Enkla uppnår sitt mål blir konkurrensen för storbankerna allt större och de blir en del av de digitala uppstickare som tillsammans äter upp bolånekakan.

Enklas framgångskoncept är däremot inte helt riskfritt. Den svenska bostadsmarknaden har sett ostadigare ut än på länge och kan göra det svårt för Enkla att samla ihop de 100 miljarderna. För att fonden ska fyllas på behöver Enkla kontinuerligt visa upp en fungerande affär.

Lånbyte har idag 2 000 svenska bostadsägare med bostadslån på 40 miljarder kronor. Enkla hoppas nu locka över flera av dessa med sitt bolåneerbjudande. Bolaget kommer rikta sig mot bostadsägare som har lånehistorik hos en svensk bank och låg skuldkvot.

Målet är att allt ska ske digitalt och amorteringen är individuell.