Två personer sitter vid ett bord med ett miniatyrhus, en surfplatta och några papper.Intresset för att köpa bostad är stort men många oroar sig för räntan och amorteringskravet. Över hälften av de som är aktiva på bostadsmarknaden oroar sig över att inte få något bolån. Foto: Indypendenz/Shutterstock.com

Bolån

I dagsläget kan bolåneutmanare som Enkla, Hypoteket och Stabelo gå runt regeringens amorteringskrav. Nu vill Finansinspektionen, FI, utvidga amorteringskravet och ändra på detta.

Enkla skakade om marknaden ordentligt under måndagens lansering med erbjudandet om bolån till en fast ränta på 0,95 procent, bundet på tre år. En satsning som lockade till 8 000 intresseanmälningar, motsvarande 20 miljarder kronor. Spänningen ligger nu i om Enkla.com lyckas leva upp till sina mål omfattande utfärdade bostadsobligationer värda 100 miljarder kronor på 18 månader.

Det Enkla.com har gemensamt med konkurrenterna Hypoteket, Stabelo och Svensk Hypotekspension är att samtliga har fått tillstånd som bostadskreditinstitut från FI och omfattas inte av de gällande föreskrifterna om amorteringskrav för banker och kreditmarknadsbolag.

FI vill att bostadskreditinstituten också ska omfattas av amorteringskravet

Att bostadskreditinstituten inte omfattas av amorteringskravet anser David Lothigius, jurist på FI, är ett problem.

– Det är problematiskt att bostadskreditinstitut inte omfattas av amorteringskravet. Det ska vara samma villkor för alla. Det är ju en grundförutsättning för väl fungerande konkurrens på bolånemarknaden, säger han i en intervju med Di Digital.

Nu arbetar FI med regeländringar för att ändra på villkoren som man hoppas ska träda i kraft till hösten.

– Sedan ett par månader tillbaka har vi ett föreskriftsprojekt som syftar till att även bostadskreditinstitut ska omfattas av amorteringskravet. Arbetet pågår och ambitionen är att det ska vara på plats under 2019. Sannolikt är det klart till hösten, säger Lothigius.

Bostadskreditinstituten välkomnar FI:s förslag

Enkla, Stabelo och Hypoteket uppgav i tisdags för Di Digital att de i dagsläget redan följer amorteringskraven.

Alexander Widegren, vd för Enkla, kommenterar att kryphålet inte är något de ska använda sig av och vill istället uppmuntra kunderna till att amortera mera. Stabelos medgrundare och vd håller med och Hypotekets vd Carl Johan Nordquist menar att det inte skulle vara långsiktigt att kringå amorteringskravet.

– Vi följer frivilligt amorteringskravet redan i dag. Det vore inte långsiktigt att locka kunder med amorteringsfria lån. Detta är ett ju tillfälligt kryphål som jag hoppas att inga av våra konkurrenter tänker utnyttja heller, säger han.