En bild på Nordeas loggaNordea misstänks vara delaktig i en penningtvätthärva. Foto: Vytautas Kielaitis / Shutterstock.com

Banknyheter

Den svenska storbanken Nordea misstänks för penningtvätt och förfalskade betalningar till ett värde av 1,5 miljarder kronor. Även den konkurrerade storbanken SEB har problem, banken är nämligen indragen i en europeisk skattehärva som kostat tyska skattebetalare cirka 1 miljard kronor.

I svallvågorna av penningtvättsanklagelserna mot Danske Bank riktas nu ytterligare anklagelser mot banker som ska ha brutit mot anti-penningtvättslagar.

Denna gång misstänks bland annat den svenska storbanken Nordea. Hermitage Capital Management påstår sig ha dokument som visar att Nordea har ägnat sig åt penningtvätt och förfalskat betalningar till ett värde av 1,5 miljarder svenska kronor.

Pengarna uppges ha gått via en litauisk bank samt Danske Banks filial i Estland.

Över 365 Nordeakonton och tre företag misstänks

Brottsmisstankarna riktas mot tre svenska företag och totalt 365 olika Nordeakonton. Företagen som misstänks ska vara en pooltillverkare, en juvelerare och ett företag som säljer pälsmössor.

Hermitage Capital Management, som var en av uppgiftslämnarna i penningtvättsfallet mot Danske Bank.har nu lämnat över samtliga dokument till den svenska Ekobrottsmyndigheten.

– Nästa steg blir att utse en åklagare som kommer behöva tid för att sätta sig in i anmälan och därefter ta ställning till om en förundersökning ska inledas eller inte, säger Henric Fagher, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg, till Nyhetsbyrån Direkt.

Nordeas aktie rasade

Misstankarna mot Nordea har påverkat storbankens aktie som föll med 4,3 procent i samband med att allt uppdagades.

Det var dock inte bara Nordea som backade kraftigt även de övriga storbankerna föll något.

SEB backade med 1,3 procent, Handelsbanken med 1,2 procent och Swedbank med 0,7 procent.

SEB misstänks vara delaktig i skattehärva

Det är inte bara Nordea som upplever en turbulent period, så även SEB. Banken misstänks nämligen vara delaktig i en europeisk skattehärva som bland annat kostat skattebetalare i Tyskland 1 miljard kronor.

SEB ska från sitt tyska kontor ha varit delaktig i aktiehandel med mäklare från Dubai. Syftet med handeln var att komma åt skatteåterbetalning.